RAZOWE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TOFU
przepis autorski // 12 pierogów
~60g mąki pszennej razowej
~50g mąki pszennej 'zwykłej'
~ok.1/3 szklanki ciepłej wody
~łyżeczka oleju
~1/2 łyżeczki soli
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
~150g mrożonego, rozdrobionego szpinaku (należy go rozmrozić)
~sól, pieprz ziołowy i cytrynowy, ząbek czosnku, szczypta kardamonu, inne ulubione przyprawy
Szpinak umieścić w rondelku i odparować z niego wodę. Dodać przyprawy i rozgniecione widelcem tofu.
Ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić i rozwałkować cienko. Szklanką wycinać koła, nakładać farsz i sklejać brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody i gotować ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Smacznego! :)
Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie?
Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na
zapowiada się uczta pierogowa!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam zrobić pierożki razowe! teraz chcę jeszcze bardziej i czuję, że dzięki Tobie zabiorę się do tego naprawdę szybko. a nadzienie, które zrobiłaś to poezja smaku. uwielbiam samo tofu, uwielbiam sam szpinak i uwielbiam połączenie tofu i szpinaku razem! dla mnie to obiad idealny, może mogę Cię odwiedzić? :))
OdpowiedzUsuńmniam mniam! chętnie bym podkradła ze dwa takie pierożki :D
OdpowiedzUsuńjak dla mnie jedna z najsmaczniejszych wersji pierogów! ze szpinakiem i twarogiem zazwyczaj jadam, ale z tofu też kiedyś chętnie zrobię, a już tym bardziej mam ochotę na takie domowe :)
OdpowiedzUsuńEksperymenty w stylu wege lubię, ten również mi się podoba! Pierogów nie jadłam bardzo dawno, jakoś mi z nimi nie po drodze... chociaż, gdyby ktoś mi przygotował taką porcję-czemu by nie skorzystać? ;)
OdpowiedzUsuńRany boskie! Jakie piękne! Lecę po tofu i zabieram się do lepienia :)
OdpowiedzUsuń