sobota, 15 marca 2014

zwykła kanapka...inaczej (vegan)


Kanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i spróbowanie kanapki w oryginalniejszej wersji ;) Wygląda ciekawie, a smakuje pysznie ;) Czasami taka odmiana jest potrzebna ;)
Kanapka w dodatku jest w wersji wegańskiej ;) Musimy tylko upewnić się, że bułka nie zawiera składników odzwierzęcych.


ZAPIEKANA CIABATTA Z WĘDZONYM TOFU, PAPRYKĄ I BAZYLIĄ
przepis autorski // 1 porcja

~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g
~70g tofu wędzonego + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest już lekko słony), czosnek granulowany, pieprz cytrynowy
~5 kawałków papryki czerwonej
~10 listków świeżej bazylii

Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego, obciążyć i wstawić na noc do lodówki (lub na min. 1-2h). Bułkę pokroić wszerz pięć razy (uważając, żeby jej nie przekroić -> patrz zdj. pierwsze). Każde przecięcie następnie lekko rozchylić, żeby je poszerzyć. Tofu odwinąć, pociąć na pięć plastrów, posypać przyprawami. W każde rozcięcie bułki włożyć kawałek papryki, następnie dwa listki bazylii i plaster tofu. Włożyć bułkę do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C i zapiekać ok. 5-10 minut. Smacznego! :)


Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? 
Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na

5 komentarzy:

  1. A po co obciążac tofu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawijamy w papier i obciążamy żeby papier wchłonął wodę z tofu, wtedy będzie ono bardziej twarde i zbite ;)

      Usuń
  2. Bardzo pomysłowe! ;) Pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaa! Ale to wygląda bosko :)
    Bo ta bułka taka wygięta, haha, i jeszcze to tofu na niej, no boomba :D

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)