WEGAŃSKIE LECZO
przepis autorski // 2 porcje
~200g papryki
~260g cukinii
~1/2 średniej marchewki (ok.40-45g)
~100g pieczarek
~ząbek czosnku
~120g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
~2 wędzone wege kiełbaski
~sól
~ulubione przyprawy; ja użyłam pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne, ziół prowansalskich, curry, słodkiej papryki, oregano, bazylii i...pewnie jeszcze czegoś, ale nasypałam tyle przypraw, że już ich wszystkich nie pamiętam ;)
Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Resztę warzyw pokroić. W garnku rozgrzać niewielką ilość wody, wrzucić warzywa i poddusić je. Następnie dodać passatę pomidorową, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać przyprawy posolić do smaku. Kiełbaski pokroić i również dodać do garnka. Gotować całość jeszcze ok. 7 minut, aż kiełbaski nieco zmiękną. Podawać z ryżem/kaszą/pieczywem. Smacznego! :)
Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie?
Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na
omnomnomnom. uwielbiam leczo *.* teraz jak mi przypomniałaś będę o tym cały czas myśleć :p
OdpowiedzUsuńOja, genialny pomysł na kolację mi podsunęłaś, dzięki! :D
OdpowiedzUsuńświetne danie! już wieki leczo nie jadłam, a i z tymi kiełbaskami bym spróbowała ;) jest ostro = jest pysznie!
OdpowiedzUsuńmam te kiełbaski w domu, są fajną alternatywą, czasem nawet wege potrzebuje dobrego hot-doga :) chyba skorzystam z Twojego pomysłu
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Gdzie można kupić kiełbaski Polsoi?
OdpowiedzUsuńPowinny być dostępne w większych marketach typu Alma, Carrefour, Piotr i Paweł, Intermarche itp. na stronie Polsoja jest spis sklepów :)
UsuńDziękuję za info! :-)
OdpowiedzUsuń