Niedawno przypomniałam sobie o lawendzie od Skworcu...od razu też pomyślałam o tych ciasteczkach! Jeśli lubicie aromat lawendy na pewno Wam posmakują. Oprócz suszonych kwiatów lawendy dodaje się do nich także miód lawendowy - są kruche i na prawdę lawendowe! Przepyszne :) W dodatku robi się je prosto, nie potrzeba żadnych foremek itp. :)
KRUCHE CIASTECZKA Z LAWENDĄ
przepis autorski // 20 ciastek
~250g mąki pszennej
~100g masła
~łyżka miodu lawendowego
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~łyżka suszonych kwiatów lawendy (ja dałam 1 1/2 łyżki :))
~180g cukru
~jajko
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i lawendę, zrobić wgłębienie i wbić tam jajko, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, miód i zagnieść ciasto (ew. dodać trochę zimnej wody jeśli nie będzie chciało się skleić). Następnie z ciasta uformować wałek o długości ok. 20-22cm i pociąć je na 1cm kawałki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego do 200*C piekarnika. Piec ok. 12-15 minut. Studzić na kratce. Smacznego! :)
Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie?
Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na
Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, krucho i delikatnie, jednak jak Ci mówiłam to nie wiem czy bym się do nich przekonała po moich przygodach z kwiatowymi aromatami :D
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają! Podrzucisz mi jedno takie ciasteczko do Torunia? :D
OdpowiedzUsuńLawenda bardzo dobrze sprawdza się w wypiekach, nalewkach i przetworach :) Dodaje takiego fajnego aromatu. Ciasteczka wyglądają bardzo łandnie
OdpowiedzUsuńnie miała okazji jeść lawendy w wypiekach, ale wyglądają bosko <3
OdpowiedzUsuńMniaaam!