sobota, 28 grudnia 2013

krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji)


Kolejny, po lekkim keksie, uzdrowiony świąteczny przepis. W te święta już go raczej nikt nie wykorzysta, ale może za rok...? Poza tym, to równie dobry pomysł na obiad :) Zrobiłam je na rodzinną Wigilię i nikt nie marudził, wszystkim smakowały (a szczególnie mojemu tacie!). Naleśniki są zrobione z mąki razowej, a panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone, ale jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu.


KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ
przepis autorski // 8-9 krokietów

~130g mąki pszennej razowej
~2 jajka
~szklanka mleka
~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
~1/2 łyżeczki soli
~1/4 łyżeczki pieprzu
   odrobina oleju do smażenia

Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i przyprawami, następnie powoli, ciągle mieszając dolewać wodę. Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki.

~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej)
~350g pieczarek
~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane)
~sól i pieprz do smaku

Pieczarki pokroić i  poddusić na patelni, wymieszać z kapustą i pokrojonymi grzybami po czym zmiksować w malakserze, doprawić do smaku. Naleśniki faszerować masą i zawijać ----> klik (źródło grafiki: http://dariaanna.blogspot.com)

~2 jajka
~1-2 łyżki mleka
~40g bułki tartej
~10g otrębów (u mnie pszenne)
~sól, pieprz
   olej do smażenia (u mnie rzepakowy)

Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Bułkę tartą wymieszać z otrębami. Zawinięte naleśniki moczyć w mieszance jajecznej, a następnie obtaczać w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju (można potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu). Smacznego! :)


Wartość odżywcza jednego krokieta:
Wartość odżywcza tradycyjnego krokieta to ok. 308 kcal (żródło: ilewazy.pl)


Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. wyglądają naprawdę przepysznie :) ja z chęcią bym je upiekła, zresztą zazwyczaj właśnie tak robię krokiety - piekę je. w sumie przepadam za pieczonymi alternatywami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zazwyczaj robię tradycyjne krokiety, ale bardzo podoba mi się pomysł na zdrowszą wersję. Ta panierka to świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry zamiennik kalorycznych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. żałuję, że na moim wigilijnym stole takich nie było

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)