KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ
przepis autorski // 8-9 krokietów
~130g mąki pszennej razowej
~2 jajka
~szklanka mleka
~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
~1/2 łyżeczki soli
~1/4 łyżeczki pieprzu
odrobina oleju do smażenia
Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i przyprawami, następnie powoli, ciągle mieszając dolewać wodę. Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki.
~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej)
~350g pieczarek
~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane)
~sól i pieprz do smaku
Pieczarki pokroić i poddusić na patelni, wymieszać z kapustą i pokrojonymi grzybami po czym zmiksować w malakserze, doprawić do smaku. Naleśniki faszerować masą i zawijać ----> klik (źródło grafiki: http://dariaanna.blogspot.com)
~2 jajka
~1-2 łyżki mleka
~40g bułki tartej
~10g otrębów (u mnie pszenne)
~sól, pieprz
olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Bułkę tartą wymieszać z otrębami. Zawinięte naleśniki moczyć w mieszance jajecznej, a następnie obtaczać w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju (można potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu). Smacznego! :)
Wartość odżywcza jednego krokieta:
Wartość odżywcza tradycyjnego krokieta to ok. 308 kcal (żródło: ilewazy.pl)
Przepis dodaję do akcji:
wyglądają naprawdę przepysznie :) ja z chęcią bym je upiekła, zresztą zazwyczaj właśnie tak robię krokiety - piekę je. w sumie przepadam za pieczonymi alternatywami :D
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje! :3
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robię tradycyjne krokiety, ale bardzo podoba mi się pomysł na zdrowszą wersję. Ta panierka to świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDobry zamiennik kalorycznych smakołyków :)
OdpowiedzUsuńżałuję, że na moim wigilijnym stole takich nie było
OdpowiedzUsuńświetny przepis! ;)
OdpowiedzUsuń