wtorek, 17 grudnia 2013

keks biszkoptowy (keks w wersji lekkiej - bez tłuszczu i cukru)


Na święta zawsze jest tradycyjnie. Ale nie znaczy to, że lekkostrawnie, bo wręcz przeciwnie. Niektóre potrawy niemile zalegają na żołądku (lub sumieniu :))...Jako jedno ze świątecznych ciast proponuję lekki keks - biszkoptowy. Nie ma w nim tłuszczu, a zamiast cukru użyłam fruktozy. Jest baaardzo bardzo smaczny! Zniknął tego samego dnia, którego został upieczony... :) Ma chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz "piankowy" środek :) I...bakalie! ♥
P.S. Jak podobają się Wam zmiany wyglądu bloga? :)



LEKKI KEKS BISZKOPTOWY
przepis autorski // keksówka o dł. 20cm

~5 jajek
~100g mąki pszennej
~1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~80g fruktozy (lub 160g cukru)
~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~skórka starta z 1/3 cytryny
~150-200g dowolnych bakalii; orzechów, suszonych owoców, skórek itp.

Bakalie pokroić w drobną kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (ze szczyptą soli), następnie powoli, ciągle ubijając dodawać fruktozę (lub cukier). Gdy dodamy już fruktozę (cukier) dodajemy żółtka i przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny, bakalie i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki o dł. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w silikonowej). Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut, następnie wyłączamy piernik i zostawiamy w nim ciasto na ok. 15 minut. Potem delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostudzenia. Wyjmujemy je z formy i kroimy dopiero po całkowitym przestygnięciu! Można przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)




Wartość odżywcza porcji (1/10 ciasta):


Przepis dodaję do akcji:
     

7 komentarzy:

  1. fajny taki keks :) zawsze brak na świętach czegoś lżejszego, a w końcu od patrzenia na świąteczny stół boli mnie brzuch... po prostu za dużo takich rzeczy i przydałoby się mieć coś w formie takich lżejszych dań. fajnie jeśli podasz jeszcze jakieś lżejsze wersje ciast/czegokolwiek na święta :)

    zmiany na blogu są fajne, jak już mówiłam, tylko troszkę zbyt ciemno(i tym samym smutniej) się tu zrobiło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Keks wygląda pysznie. Bardzo podoba mi się Twoja nowa szata graficzna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjj, mam już długą listę wypieków na święta a ty jeszcze kusisz takim smacznym i zdrowym keksem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię keks! najlepiej jak już wieczorem siedzimy , popijamy herbatkę i podskubujemy po kawałeczku:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie,że zajrzałam. Ja wczoraj robiłam keks, ale zapomniałam o proszku do pieczenia, takie roztargnienie :P Ale myślę,że się nie zmarnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na drugi dzień robi się bardzo suchy, z każdym dniem coraz gorzej :( Przerobiłam go z mamą na bajaderki ^^ :D I one wyszły pyszne <3 Keks w smaku nie był zły, ale nie lubię tak bardzo suchych ciast, chyba dało się to jeść tylko maczając w herbacie xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to typowe ciasto biszkoptowe, nie nasączone żadnym pączem. My jedliśmy popijając herbatką :) A zawinęłaś ciasto w folię, bądź zamknęłaś w pojemniku na ciasto? To zapobiega nieco wysychaniu.

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)