poniedziałek, 30 grudnia 2013

ciasto marchewkowe (z serkiem). PIERWSZE URODZINY BLOGA!


30 grudnia 2012r. opublikowałam na blogu pierwszy przepis. To już rok! Jak on szybko minął! Dzięki blogowi poznałam wiele nowych smaków, przygotowałam wiele potraw, o których wcześniej nawet nie słyszałam i wiele technik ich przygotowywania. Podjęłam współpracę z paroma firmami, poznałam ciekawych ludzi z podobnymi pasjami...Same plusy! :) Prowadzenie bloga daje mi wiele radości. Lubię rozwijać swoje pasje, lubię wypróbowywać nowe przepisy, którymi mnie inspirujecie! Gdy dostanę komentarz, że potrawa wg. mojego przepisu wyszła i bardzo smakowała cieszę się razem z Wami, a gdy coś nie wyjdzie, cóż, smucę się i staram się udoskonalić przepis. Przez ten rok opublikowałam 102 przepisy (łącznie z dzisiejszym), w większości słodkie przepisy :) Blog został odwiedzony 82 711 razy, zostawiliście na nim 994 komentarze, blog jest również obserwowany na bloggerze przez równe 100 osób. Dziękuję Wam wszystkim, bez Was - czytelników nie byłoby tego bloga. To głównie Wy dajecie mi motywacje do jego prowadzenia. Nie będę się już dłużej rozpisywać, dzięęęęękuję raz jeszcze i przechodzę do przepisu :) Mam nadzieję, że za rok napiszę podobny post! :)


CIASTO MARCHEWKOWE Z SERKOWĄ POLEWĄ
lekko zmodyfikowany przepis M. Steward // tortownica o śr. 18cm

~130g (szklanka) mąki pszennej
~60ml (1/4 szklanki) oleju (u mnie z orzechów laskowych - polecam użyć jakiegoś 'smakowego', gdyż nadaje ciekawy aromat ciastu)
~2 jajka
~200g cukru
~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić łyżką miodu)
~łyżeczka cynamonu
~1/2 łyżeczki kardamonu
~szczypta soli
~łyżeczka proszku do pieczenia
~60g jogurtu greckiego (lub innego gęstego)
~szklanka startej marchewki

Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszać jajka z olejem, syropem cynamonowym (lub miodem) i jogurtem, po czym tę mieszankę dodać do mieszanki mąki. Wymieszać, a następnie dodać startą marchew i ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Włożyć je piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C i piec 40-45min, do tzw. suchego patyczka. 


~200-250g serka kremowego (np. Philadelphia)
~180g cukru (lub więcej/mniej do smaku)

Ser utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa. Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować połową masy serowej, przykryć drugą połową ciasta i posmarować pozostałą masą serową. Udekorować wedle uznania (opcjonalnie. Ja użyłam pozostałej marchewki (bo starłam jej trochę za dużo :)), ale można użyć orzechów, bakalii itp.) Smacznego! :)




Przepis dodaję do akcji:
Akcja tęcza smaków 3: kolor pomarańczowy

9 komentarzy:

  1. Gratuluję ! I widzę że jestem 100 obserwatorem ^^
    Pyszne musi być to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje gratulacje! : ) Pysznie wygląda to ciasto ; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry wybór! Marchewkowce są przepyszne w końcu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite ciacho, idealne na urodziny :)
    Gratulacje i dużo energii do dalszego prowadzenia bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. życzę kolejnego owocnego roku w wypieki i nie tylko!
    tym ciachem trafiłaś, uwielbiam marchewkowe i koniecznie wypróbuję w wersji z serkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego naj naj! :D Ja dla takiego tortu marchewkowego moglabym obchodzic urodziny codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego ciasta i nie wiem jak smakuje :-) Moze kiedyś z ciekawości sama takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto jest super, ale niestety krem nie jest pomarańczowy, a taka jest regulaminowa zasada teczy smakow ze danie ma byc w calosci jednokolorowe - dodaję do akcji, ale niestety walczy jedynie o nagrode pocieszenia

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto wygląda wyśmienicie , mam nadzieję , że smakuje tak samo jak wygląda ha ♥
    kajaaxx.blosgpot.com obserwuję ;3333

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)