niedziela, 12 stycznia 2014

granola piernikowa. zmiany? // gingerbread granola


Styczeń trwa już 12 dni, a ja dodaję pierwszy przepis dopiero teraz. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ten zastój na blogu? Ostatnio nie miałam głowy do kombinowania w kuchni. Jednak mam pewne kulinarne wyzwania na ten rok i sukcesywnie będę starała się je realizować, oczywiście wynikami dzieląc się z Wami :)


Napisałam na kartce też kilka(naście) innych Noworocznych postanowień. Praktykujcie taką formę stawiania sobie celów na nadchodzące 12 miesięcy? Czy może uważacie, że to głupota i tego nie robicie?
Jeśli o mnie chodzi to nie mam ściśle określonego zdania, ale szczerze mówiąc, Nowy Rok działa na mnie motywująco, wiem, że mogę zupełnie odmienić moje życie i postanawiam to zrobić, piszę postanowienia. W tym roku po raz pierwszy spisałam je na kartce i po raz pierwszy zamierzam podejść do nich na poważnie!


Postanowiłam też zmienić coś na blogu. Popracować nad treściami i zdjęciami. Wygląd bloga też odmienię. Na wszystko potrzeba czasu :) Co jeszcze...wprowadzę też przepisy w języku angielskim.

Chyba to już wszystko. Przejdźmy więc do przepisu. Co prawda zima trwa nadal, wbrew temu co można zobaczyć za oknem, więc raczę się piernikową granolą. Uwielbiam wszelkie granolowe wariacje! :)

English version:



GRANOLA PIERNIKOWA
przepis autorski // 3/4 średniego słoika granoli, ok. 380g

~235g płatków owsianych górskich
~15g otrębów
~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić np. syropem klonowym)
~2 łyżki miodu w płynnej postaci
~75g jogurtu naturalnego
~łyżeczka cynamonu
~1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
~40g orzechów włoskich
~45g suszonych śliwek
~35g suszonej żurawiny

Wymieszać płatki, otręby, cynamon i przyprawę do piernika. Orzechy i suszone owoce posiekać grubo i dodać do mieszanki płatków. Syrop cynamonowy, miód i jogurt wymieszać i dodać do miski z suchymi składnikami. Wyłożyć granolę cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180*C, piec ok. 40 minut, co mniej więcej 10-15 minut mieszając, aby granola równomiernie się upiekła. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Mi się obecny wygląd podoba właśnie ale jak tam chcesz..;)
    Mam mieszane uczucia do tych postanowień...
    Granola pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić tą granolę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabiorę się za nią w wolnej chwili, zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)