piątek, 12 lipca 2013

domowa konfitura różana.



Różanych przetworów ciąg dalszy. Wczoraj dodałam przepis na wodę różaną, a dziś zapraszam na konfiturę z płatków róży. :)
Ma piękny zapach i kolor (jak to różane przetwory... :)), których niestety zdjęcia nie oddają :( Moim zdaniem na prawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić konfiturę z płatków róży. Wczoraj w sklepie z ciekawość przeczytałam skład jednej z konfitur różanych, wiecie co tam było? No tak, jabłka i pigwa, cukier, woda, stabilizatory i uwaga, główna gwiazda........koncentrat z dzikiej róży - AŻ 0,5%! I oni jeszcze nazywają to konfiturą różaną...Eh.
Konfitura jest baaardzo słodka, mimo, że znacznie zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ w oryginalnym przepisie było go aż 750g, a ja dałam 550g. Nawet nie chcę myśleć, jak słodka musiałaby być gdybym dała te 750g :)



KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY
źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!) podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury

~150g płatków wonnej róży
~550g cukru
~400g wody
~sok z 1 cytryny

Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną wodą i osuszyć. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami w szklanej misie każdą zasypując 1-2 łyżką / łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i pozostawić na noc. Następnego dnia w garnku o grubym dnie zagotować wodę z pozostałym cukrem powoli doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 5 minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli zagotować. Gotować 30-35 minut. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych (wraz z zakrętkami) słoików i zawekować. Smacznego!





Przepis dodaję do akcji:

    

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, z chęcią bym zrobiła, ale nie wiem , jakoś nie mogę się kompletnie zabrać .
    Może za rok ? tak czy tak przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo różana, nigdy takiej nie robiłam i już nawet nie pamiętam kiedy jadłam. szkoda , że nie mam płatków róży ... od razu bym wyruszyła do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że największa trudność to jednak zdobyć te płatki róży, które nadawałyby się do przetworzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. musisz miec talent do gotowania , zeby potrafic gotowac takie konfitury ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. www.anielskieprzysmaki.pl-to jakby się więcej udało zrobić to ja chętnie przyjmę mały słoiczek:)Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. najłatwiejszy przepisz na dżem, jaki do tej pory robiłem

    http://mieszak.pl/9818

    pozdrawiam
    Emil

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)