Przed kolejną dawką przetworów (tym razem jagodowych :)) zapraszam na ciasto z tymi właśnie owocami :)
1...2...3...uśmiech! I fioletowe zęby... Ah, jagody!
Własnoręcznie zbierane w lesie. Za co przypłaciłam masą ugryzień komarów! Ale wiecie co? Warto było! Już drugi rok własnoręcznie zbierałam jagody i jednak, mimo, że jagody to jagody, to zebranie własnymi rękami smakują o niebo lepiej, niż kupione od pani na bazarku :)
SEROWY PLACEK Z JAGODAMI
przepis autorski // blacha 25x20cm - ok. 12 kawałków
~130g (szklanka) mąki pszennej T500
~130g (szklanka) mąki razowej T2000 (moża użyć również pszennej / lub jakiejkolwiek innej)
~1/2 szklanki oleju
~1/4 szklanki mleka
~2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
~szklanka cukru
~łyżeczka ekstraktu z wanilii
~2 jajka
~230g mielonego twarogu
~260g jagód + 2 łyżki cukru
W jednej misce wymieszać mąki z proszkiem, w drugiej twaróg, jajka, olej, mleko i ekstrakt. Mąki przesiać do miski z mokrymi składnikami, wymieszać, dodać cukier i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Blachę o wymiarach 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu rozłożyć jagody i posypać cukrem (2 łyżki). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h, następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze na 10 minut. Wyjąć. Smacznego!
Wartość odżywcza jednej porcji (1/12 ciasta):
Przepis dodaję do akcji:
taki cieniutki, przepyszny! *____*
OdpowiedzUsuńPiękny placuszek!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmniam, cieniutki i pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5!
Cudo, uwielbiam takie wypieki *.*
OdpowiedzUsuńOj to takie jagody musiałabym pokochać jeszcze bardziej :D
OdpowiedzUsuńYammi !
OdpowiedzUsuńo mamo !! pychotka ! ;) poproszę kawałek tego placusia *-*
OdpowiedzUsuńznam to , fioletowe zęby - wczoraj cały dzień z takimi chodziłam ;D
Uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńale on musiał być pysznyy ;) też dzisiaj zbierałam jagody ;p
OdpowiedzUsuń