wtorek, 7 maja 2013

migdały i biała czekolada. a co z tego?


KREM Z MIGDAŁÓW I BIAŁEJ CZEKOLADY
przepis autorski // 3/4 małego słoiczka kremu

~50g migdałów
~70g białej czekolady, dobrej jakości
~3 łyżki mleka
~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Migdały zalać wrzącą wodą i pozostawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórki i zmielić drobno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej / mikrofalówce. Do rozpuszczonej czekolady dodać dodać migdały, mleko i (opcjonalnie) wanilię. Wymieszać. Przełożyć do słoiczka, po ostudzeniu zakręcić słoiczek. Przechowywać w temp. pokojowej (ok. 4-5 dni) lub w lodówce (ok. 7-8 dni). Smacznego! :)

Pysznie komponuje się z czekoladowymi pancakes'ami! :)


9 komentarzy:

  1. a ile ma kalorii? pokazesz tutaj taki wykres jak przy innych daniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie chce mi się robić :) ale około 400 w 100g

      Usuń
  2. Ty to zawsze wymyślisz jakieś słodkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak przeczytałam, że z takich dwóch cudnych składników powstał krem to przepadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. moje ulubione połączenie jako krem? Muszę tego spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten krem wygląda tak kusząco na plackach *-* ja już wieki nie jadłam białej czekolady i nie wiem czy się do niej przekonam, ale można też przecież wykombinować ten krem z gorzką czy mleczną ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)