KREM Z MIGDAŁÓW I BIAŁEJ CZEKOLADY
przepis autorski // 3/4 małego słoiczka kremu
~50g migdałów
~70g białej czekolady, dobrej jakości
~3 łyżki mleka
~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Migdały zalać wrzącą wodą i pozostawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórki i zmielić drobno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej / mikrofalówce. Do rozpuszczonej czekolady dodać dodać migdały, mleko i (opcjonalnie) wanilię. Wymieszać. Przełożyć do słoiczka, po ostudzeniu zakręcić słoiczek. Przechowywać w temp. pokojowej (ok. 4-5 dni) lub w lodówce (ok. 7-8 dni). Smacznego! :)
Pysznie komponuje się z czekoladowymi pancakes'ami! :)
a ile ma kalorii? pokazesz tutaj taki wykres jak przy innych daniach?
OdpowiedzUsuńnie chce mi się robić :) ale około 400 w 100g
UsuńTy to zawsze wymyślisz jakieś słodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńjak przeczytałam, że z takich dwóch cudnych składników powstał krem to przepadłam :D
OdpowiedzUsuńpomysłowe:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione połączenie jako krem? Muszę tego spróbować!
OdpowiedzUsuńAleż to musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńten krem wygląda tak kusząco na plackach *-* ja już wieki nie jadłam białej czekolady i nie wiem czy się do niej przekonam, ale można też przecież wykombinować ten krem z gorzką czy mleczną ;P
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie
OdpowiedzUsuń