Taka luźna inspiracja znanymi cranberry noel ;) Uwielbiam suszoną żurawinę, więc ciasteczka bardzo przypadły mi do gustu. Są kruche i słodkie, lecz ta słodycz jest przełamana lekko kwaskowatą żurawiną co razem tworzy znakomite połączenie.
KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI ŻURAWINAMI
przepis autorski // 25 ciasteczek
~125g mąki pszennej razowej T2000 (można użyć innej dowolnej)
~125g mąki pszennej zwykłej
~100g masła, prosto z lodówki i pokrojonego w drobną kostkę
~łyżeczka proszku do pieczenia
~jajko
~90g fruktozy / 180g cukru
~100g suszonych żurawin w połówkach
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Następnie dodać fruktozę / cukier, masło i żurawinę. Zagnieść ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1h. Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę i ugnieść przez chwilę, aż będzie się nadawać do uformowania kształtu (po wyjęciu z lodówki będzie twarde). Uformować wałek o długości 30cm i pociąć na ok.1cm kawałki. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując między nimi odstępy i piec ok.12min do zezłocenia. Studzić na kratce. Smacznego!
kruche ciasteczka *-* domowe najlepsze !! pycha ;D
OdpowiedzUsuńSą genialne! tylko, że ja nie lubię żurawiny :( ale mogłabym zastąpić np daktylami, hm? ;)
OdpowiedzUsuńlubię takie kruche ciasteczka, a szczególnie domowe! :D
OdpowiedzUsuńOoo.. ale pysznosci :)
OdpowiedzUsuń