niedziela, 10 marca 2013

PRZYGOTOWANIA DO WIELKANOCY #1 - JOGURTOWA BABKA CZEKOLADOWA (W WERSJI LIGHT!)


Niby do Wielkanocy pozostały jeszcze dwa tygodnie, ale czas najwyższy zacząć wypróbowywać przepisy ;) Pierwszy raz robiłam babkę i mogę uznać ten pierwszy raz za sukces :) Babka jest słodka, czekoladowa i wilgotna. W dodatku nie ma w niej tłuszczu, więc można wziąć nawet dwie dokładki bez żadnych wyrzutów sumienia :)



CZEKOLADOWA BABKA NA JOGURCIE (W WERSJI LIGHT)
przepis autorski // forma z kominem na babkę o śr. 21cm lub większa

~200g mąki pszennej
~40g proszku budyniowego czekoladowego
~3 czubate łyżeczki kakao
~120g fruktozy / 240g cukru
~4 jajka
~250g jogurtu naturalnego
~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, jeśli nie masz zastąp cukrem z wanilią, ale nie dodawaj aromatu)
  +masło i otręby do formy.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je ok. 2h przed pieczeniem z lodówki (mowa tu o jajkach i jogurcie :))

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z fruktozą / cukrem, stopniowo dodawać mąkę, miksować po tym jeszcze ok. 20s i powoli wlać jogurt wymieszany z ekstraktem waniliowym i miksować do połączenia składników. Formę na babkę (z kominem) o śr. 21cm lub więcej wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po czym w ciasto włożyć patyczek szaszłykowy, jeśli będzie suchy można wyjąć ciasto, jeśli będzie mokry i oblepiony ciastem należy jeszcze zostawić je w piekarniku na 10-12 minut co 5 minut sprawdzając patyczkiem czy już się dopiekło. Po ostudzeniu wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem, lub udekorować innymi dodatkami. Smacznego! :)


WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI (1/12 BABKI) : 


Przepis dodaję do akcji: 


17 komentarzy:

  1. takiej wersji babki jeszcze nie znałam :)
    myślisz, że można ją zrobić w zwykłej foremce z dodatkiem owoców?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka konsystencja jogurtu? Może być rzadki czy raczej lepszy będzie gęstszy rodem z bąkómy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam zwyklego, firmy Danon: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSCBrXTHPJ2lmHMbOGB7w5De7_omY1hEbx1OdmV2CgVol1aj8fl

      Usuń
  3. Takie zdrowe wypieki to ja lubię :) Idealnie wyrosła, a tego zawsze się obawiam, eksperymentując z ciastami. Zdecydowanie: do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna ta babka, koniecznie zapisuję przepis ;) super ! lekko i pysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis! coś czuję, że z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się w takiej czekoladowej wersji. :)
    Przypuszczam, że nawet nie czuć, że w lżejszej wersji, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis... Troszkę obawiam się ciast na jogurcie bo z ciasta jogurtowego zawsze wychodzi mi zakalec, ale u Ciebie wyrosło ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj się dowiedziałam, że będę musiała upiec coś na święta, czyli pewnie babkę :) także przepis możliwe, że wypróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Lżejsza wersja babki, super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pychota! Idealna na "odchudzone" święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zapisuję przepis :) jest fantastyczna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy tę babkę mozna przygotowac np. 2 dni wcześniej bez obaw, że się zeschnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że tak, ale przechowuj ją zawiniętą w folię aluminiową :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)