Niby do Wielkanocy pozostały jeszcze dwa tygodnie, ale czas najwyższy zacząć wypróbowywać przepisy ;) Pierwszy raz robiłam babkę i mogę uznać ten pierwszy raz za sukces :) Babka jest słodka, czekoladowa i wilgotna. W dodatku nie ma w niej tłuszczu, więc można wziąć nawet dwie dokładki bez żadnych wyrzutów sumienia :)
CZEKOLADOWA BABKA NA JOGURCIE (W WERSJI LIGHT)
przepis autorski // forma z kominem na babkę o śr. 21cm lub większa
~200g mąki pszennej
~40g proszku budyniowego czekoladowego
~3 czubate łyżeczki kakao
~120g fruktozy / 240g cukru
~4 jajka
~250g jogurtu naturalnego
~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, jeśli nie masz zastąp cukrem z wanilią, ale nie dodawaj aromatu)
+masło i otręby do formy.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je ok. 2h przed pieczeniem z lodówki (mowa tu o jajkach i jogurcie :))
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z fruktozą / cukrem, stopniowo dodawać mąkę, miksować po tym jeszcze ok. 20s i powoli wlać jogurt wymieszany z ekstraktem waniliowym i miksować do połączenia składników. Formę na babkę (z kominem) o śr. 21cm lub więcej wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po czym w ciasto włożyć patyczek szaszłykowy, jeśli będzie suchy można wyjąć ciasto, jeśli będzie mokry i oblepiony ciastem należy jeszcze zostawić je w piekarniku na 10-12 minut co 5 minut sprawdzając patyczkiem czy już się dopiekło. Po ostudzeniu wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem, lub udekorować innymi dodatkami. Smacznego! :)
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI (1/12 BABKI) :
Przepis dodaję do akcji:
takiej wersji babki jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńmyślisz, że można ją zrobić w zwykłej foremce z dodatkiem owoców?
jasne :)
UsuńJaka konsystencja jogurtu? Może być rzadki czy raczej lepszy będzie gęstszy rodem z bąkómy?
OdpowiedzUsuńużyłam zwyklego, firmy Danon: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSCBrXTHPJ2lmHMbOGB7w5De7_omY1hEbx1OdmV2CgVol1aj8fl
UsuńBakomy*
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe wypieki to ja lubię :) Idealnie wyrosła, a tego zawsze się obawiam, eksperymentując z ciastami. Zdecydowanie: do zrobienia!
OdpowiedzUsuńświetna ta babka, koniecznie zapisuję przepis ;) super ! lekko i pysznie ;D
OdpowiedzUsuńświetny przepis! coś czuję, że z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się w takiej czekoladowej wersji. :)
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że nawet nie czuć, że w lżejszej wersji, prawda?:)
najprawdziwsza prawda :)
UsuńWspaniały przepis... Troszkę obawiam się ciast na jogurcie bo z ciasta jogurtowego zawsze wychodzi mi zakalec, ale u Ciebie wyrosło ładnie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj się dowiedziałam, że będę musiała upiec coś na święta, czyli pewnie babkę :) także przepis możliwe, że wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńLżejsza wersja babki, super :)
OdpowiedzUsuńAle pychota! Idealna na "odchudzone" święta :)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis :) jest fantastyczna ! :)
OdpowiedzUsuńCzy tę babkę mozna przygotowac np. 2 dni wcześniej bez obaw, że się zeschnie?
OdpowiedzUsuńmyślę że tak, ale przechowuj ją zawiniętą w folię aluminiową :)
Usuń