PULPECIKI Z TOFU
przepis autorski // 2 porcje (7 pulpecików)
~kostka (250g) tofu wędzonego BIO Polsoja
~łyżka mielonego lnu
~2-3 łyżki mąki jaglanej (lub innej bezglutenowej)
~sól, pieprz, inne ulubione przyprawy do smaku
~ząbek czosnku
~2 łyżki posiekanego koperku
~warzywna kostka bulionowa z dobrym składem
Tofu najpierw rozgniatamy widelcem, następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kulki. W garnku zagotowujemy wodę, rozpuszczamy kostkę bulionową i następnie wrzucamy pulpeciki, a potem delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Zmniejszamy ogień i gotujemy je ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z dowolnymi dodatkami np. gotowanymi warzywami, kaszą, ziemniakami, sosem itp... Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Rany, uwielbiam to tofu, ostatnio wyhaczyłam za 3,50 zł i wyleciałam w podskokach ze sklepu :> Przepis zapisuję, bo jeśli decydowałabym się na te pulpeciki dziś, to znowu musiałabym lecieć po zapas tofu :P
OdpowiedzUsuńjestem fanką takich dań z tofu, Twoje pulpeciki są wręcz idealne, już nawet widać to na zdjęciach, że struktura jest świetna! :) a wędzone tofu to moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńKotlety z tofu są jednymi z moich ulubionych ;)
OdpowiedzUsuńLnu czyli siemienia ?
OdpowiedzUsuńTak, moze być siemie lniane, ale chodzi o zmielone. Użyłam takiego - http://oleofarm.pl/wp-content/uploads/len-mielony-200g.jpg
Usuń