czwartek, 27 sierpnia 2015

"pulpeciki" z tofu wędzonego


Ostatnio postanowiłam trochę pokombinować z tofu. W wyniku tych eksperymentów powstały te pulpeciki. Mięsnych nigdy nie jadłam, ale te - wegańskie bardzo mi smakowały :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie :D A jeszcze szybciej i przyjemniej zjada. Zrobiłam je z tofu wędzonego Polsoi, ale możecie użyć każdego innego rodzaju który jest przedstawiony na stronie producenta ;)




PULPECIKI Z TOFU
przepis autorski // 2 porcje (7 pulpecików)

~kostka (250g) tofu wędzonego BIO Polsoja
~łyżka mielonego lnu
~2-3 łyżki mąki jaglanej (lub innej bezglutenowej)
~sól, pieprz, inne ulubione przyprawy do smaku
~ząbek czosnku
~2 łyżki posiekanego koperku
~warzywna kostka bulionowa z dobrym składem

Tofu najpierw rozgniatamy widelcem, następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kulki. W garnku zagotowujemy wodę, rozpuszczamy kostkę bulionową i następnie wrzucamy pulpeciki, a potem delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Zmniejszamy ogień i gotujemy je ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z dowolnymi dodatkami np. gotowanymi warzywami, kaszą, ziemniakami, sosem itp... Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:
Wegetariański obiad V

5 komentarzy:

  1. Rany, uwielbiam to tofu, ostatnio wyhaczyłam za 3,50 zł i wyleciałam w podskokach ze sklepu :> Przepis zapisuję, bo jeśli decydowałabym się na te pulpeciki dziś, to znowu musiałabym lecieć po zapas tofu :P

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem fanką takich dań z tofu, Twoje pulpeciki są wręcz idealne, już nawet widać to na zdjęciach, że struktura jest świetna! :) a wędzone tofu to moje ulubione <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlety z tofu są jednymi z moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lnu czyli siemienia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, moze być siemie lniane, ale chodzi o zmielone. Użyłam takiego - http://oleofarm.pl/wp-content/uploads/len-mielony-200g.jpg

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)