Na zimowe wieczory (i poranki) idealne :) Kto nie lubi w lutym przypomnieć sobie smaku wakacji i zjeść trochę jagód? :) Idealne do deserów, śniadań i innych dań na słodko.
JAGODY W SOSIE WŁASNYM
przepis autorski - mój i mamy :)) // 4-5 słoiczków po 250-300ml
~800-1000g jagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;))
~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;))
Jagody (umyte, osuszone) włożyć do słoiczków i zasypać cukrem (można dodatkowo wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem, aby cukier doszedł na dół, ale nie jest to konieczne, bo w tracie pasteryzacji i tak wszystko się zagotuje i cukier się rozprowadzi po całej zawartości słoiczka). Odstawić na ok. 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej słoiki (zakręcone) i włożyć do piekarnika. Nastawić do na 130*C i pasteryzować jagody ok. 65 minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć ścierką. Smacznego! :)
też robię takie na zimę:) zawsze przydadzą się w kuchni:D
OdpowiedzUsuńo ty niedobra tak kusić:)Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńGdybym miała dużo jagód zrobiłabym obowiązkowo jakieś przetwory na zimę! :)
OdpowiedzUsuńo tak, takie jagódki na zimę są idealne :)
OdpowiedzUsuńo tak, takie jagody to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńchciałabym takie zaprawy c:
OdpowiedzUsuńjagody domowym sposobem na zimę - świetny pomysł :) warto zrobić !
OdpowiedzUsuńpysznie :D
OdpowiedzUsuńdziękuję za kolejny przepis do Jagodowej akcji:)
takie cudo + bita śmietana = niebo ;) najlepszy deser :) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-ziemniaki-faszerowane-serem-cukinia-i-papryka/
OdpowiedzUsuń