sobota, 27 lipca 2013

jagody w sosie własnym. na zimowe wieczory.


Na zimowe wieczory (i poranki) idealne :) Kto nie lubi w lutym przypomnieć sobie smaku wakacji i zjeść trochę jagód? :) Idealne do deserów, śniadań i innych dań na słodko.


JAGODY W SOSIE WŁASNYM
przepis autorski - mój i mamy :)) // 4-5 słoiczków po 250-300ml

~800-1000g jagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;))
~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;))

Jagody (umyte, osuszone) włożyć do słoiczków i zasypać cukrem (można dodatkowo wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem, aby cukier doszedł na dół, ale nie jest to konieczne, bo w tracie pasteryzacji i tak wszystko się zagotuje i cukier się rozprowadzi po całej zawartości słoiczka). Odstawić na ok. 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej słoiki (zakręcone) i włożyć do piekarnika. Nastawić do na 130*C i pasteryzować jagody ok. 65 minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć ścierką. Smacznego! :)





Przepis dodaję do akcji:

9 komentarzy:

  1. też robię takie na zimę:) zawsze przydadzą się w kuchni:D

    OdpowiedzUsuń
  2. o ty niedobra tak kusić:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym miała dużo jagód zrobiłabym obowiązkowo jakieś przetwory na zimę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, takie jagódki na zimę są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak, takie jagody to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chciałabym takie zaprawy c:

    OdpowiedzUsuń
  7. jagody domowym sposobem na zimę - świetny pomysł :) warto zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie :D
    dziękuję za kolejny przepis do Jagodowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie cudo + bita śmietana = niebo ;) najlepszy deser :) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-ziemniaki-faszerowane-serem-cukinia-i-papryka/

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)