BEZGLUTENOWE KARDAMONOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI
przepis autorski // ok. 8-9 muffinek
~200g mąki ryżowej
~100g jogurtu naturalnego
~50ml oleju rzepakowego
~100g cukru
~2 jajka
~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody
~1/2 - 1 łyżeczka kardamonu
~200g wiśni (waga bez pestek)
Mąkę łączymy z cukrem, kardamonem, proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy krótko, ale dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka"). Wyjmujemy muffiny z foremek i pozostawiamy do wystygnięcia na kratce. Smacznego! :)
cudowne muffinki! wyglądają uroczo, a i pewnie były pyszne!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
powiem Ci szczerze, że mam wiśniowe drzewko, ale jeszcze nie wiem czy cokolwiek na nim jest :) aż się przejdę popatrzę :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWiśnie z kardamonem? Doskonały pomysł! :)
OdpowiedzUsuń