Mimo, że sezon szparagowy już chyba się zakończył ja jak zwykle jestem do tyłu z przepisami...Jednak muszę się nimi z Wami podzielić bo w końcu będzie tak, że zgubią się w gąszczu innych zdjęć. A np. ta sałatka jest zbyt dobra, abyście nie poznali przepisu :) Uwielbiam sałatki tego typu - szybkie, zdrowe, lekkie i smaczne. A najlepsze jest to, że za każdym razem możemy dodać do niej inne warzywa i nigdy nie będzie nudna :) Tym razem dodałam też i tofu, dzięki któremu sałatka była bardziej sycąca i wartościowa. Ostatnio
Polsoja wypuściła kilka nowych rodzajów tofu i będę miała przyjemność je przetestować :) A z Wami podzielę się przepisami. W dzisiejszym przepisie użyłam już pierwszego z nowych tofu - marynowanego w tamari. Jest bardzo smaczne i dzięki temu, że producent już zamarynował je za nas oszczędzamy sporo czasu ;) Dodatkowym plusem jest użycie tamari, który jest bezglutenowy i dzięki temu, tofu mogą jeść też osoby wykluczające gluten z diety.
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TOFU MARYNOWANYM W TAMARI
przepis autorski // 2-3 porcje
~2-3 spore garście ulubionego miksu sałat
~średnia marchewka
~1/2 świeżego ogórka
~5 rzodkiewek
~1/2 kostki (125g)
BIO tofu marynowanego w tamari + olej do smażenia
~10 szparagów
~łyżka oleju lnianego
Szparagi gotujemy, a następnie kroimy na kilka części. Marchewkę "ścieramy" za pomocą obieraczki. Ogórka i rzodkiewki siekamy. Wszystkie warzywa łaczymy. Tofu kroimy w kostkę, lekko posypujemy solą i podsmażamy na oleju z każdej strony. Do sałatki dodajemy olej lniany. Wykładamy sałatkę na talerze i na wierzchu układamy tofu. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam takie lekkie i proste dania, są idealne na upalne dni, a poza tym smakują nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńSmakowita! zazdroszczę testowania:)
OdpowiedzUsuńtofu w tamari jest przednie, ale moim faworytem jest to z pomidorami i bazylią :)
OdpowiedzUsuńktoś wie, gdzie można kupić to tofu?
UsuńPoszukaj w większych supermarketach typu Carrefour, Kaufland, Alma, L.Eclerc itp :)
Usuń