Wczoraj dodałam przepis na domową mieszankę mąk bezglutenowych, a już dzisiaj mam dla Was przepis z jej wykorzystaniem. Sprawdziła się tutaj świetnie - muffinki są wilgotne, puszyste i świetnie wyrosły. Muszę nadrobić też nieco truskawkowe zaległości, bo przez ostatnie dwa tygodnie nie miałam możliwości publikowania przepisów, a tych truskawkowych trochę się nazbierało...Coraz trudniej znaleźć truskawki w sklepach wiec muszę się śpieszyć ;)
BEZGLUTENOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI
przepis autorski // 8 sztuk
~250g domowego mixu bezglutenowego (klik)
~2 jajka
~200g jogurtu naturalnego
~50ml oleju rzepakowego
~180g cukru
~czubata łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
~250g truskawek
W jednej misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :)
Pychotka ;))
OdpowiedzUsuńTeż mam cały zapas truskawkowych przepisów ;)
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają bosko :)