wtorek, 28 lipca 2015

cukinia faszerowana tofu


Właśnie nastał sezon na cukinię i możemy kupić ją w baaardzo przystępnych cenach. Albo - znaleźć u siebie w ogródku :) Bardzo lubię cukinię i poza sezonem też czasem ją jem. Jednak teraz...na potęgę :) Dzisiaj przedstawię jedną z moich ulubionych odsłon cukinii - faszerowaną. Możliwości farszu do tego dania jest bardzo dużo. W tym przepisie użyłam tofu marynowanego w tamari z nowej serii Polsoja. Sprawdziło się idealnie, całość wyszła pyszna, zdrowa i sycąca.





CUKINIA FASZEROWANA TOFU MARYNOWANYM W TAMARI
przepis autorski // 1 porcja

~średnia cukinia, ok. 300-400g
~1/2 kostki tofu marynowanego w tamari Polsoja
~2 łyżki passaty pomidorowej (lub w ostateczności keczupu, ale wybierzcie taki z dobrym składem!)
~3 łyżki posiekanego koperku i / lub natki z pietruszki
~sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
~ząbek czosnku

Z cukinii odkrajamy końce, przecinamy ją wzdłuż na dwie równe połówki i wydrążamy środek za pomocą łyżeczki (nie wyrzucamy miąższu) - zostawiamy jednak z obu stron oraz po bokach ok. 1cm warstwe miąższu. Tak przygotowane połówki cukinii posypujemy lekko solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Tofu rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oleju i wrzucamy tofu. Smażymy chwilę aż lekko się zezłoci i dodajemy wcześniej wydrążony miąższ, passatę, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Smazymy całość kilka minut, aż woda nie odparuje. Następnie z wcześniej przygotowanej cukinii odlewamy sok który puściła i napełniamy obie połówki farszem. Wkładamy cukinie do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy ok. 30 minut, aż farsz z wierzchu się podpiecze, a cukinia będzie miękka (sprawdzamy ją przez wbicie np. widelca lub patyczka szaszłykowego). Można podać z kaszą/ryżem/ziemniakami lub zjeść samą - równie pyszna :) Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:
Danie pachnące ziołami. Lato 2015 Piknik

2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie dania, z tym marynowanym tofu musiało smakować świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ♥♥♥
    Moje smaki, moje gusta ;) z chęcią wykorzystam chyba ten przepis, na pierwszy raz z tofu ;)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)