CUKINIA FASZEROWANA TOFU MARYNOWANYM W TAMARI
przepis autorski // 1 porcja
~średnia cukinia, ok. 300-400g
~1/2 kostki tofu marynowanego w tamari Polsoja
~2 łyżki passaty pomidorowej (lub w ostateczności keczupu, ale wybierzcie taki z dobrym składem!)
~3 łyżki posiekanego koperku i / lub natki z pietruszki
~sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
~ząbek czosnku
Z cukinii odkrajamy końce, przecinamy ją wzdłuż na dwie równe połówki i wydrążamy środek za pomocą łyżeczki (nie wyrzucamy miąższu) - zostawiamy jednak z obu stron oraz po bokach ok. 1cm warstwe miąższu. Tak przygotowane połówki cukinii posypujemy lekko solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Tofu rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oleju i wrzucamy tofu. Smażymy chwilę aż lekko się zezłoci i dodajemy wcześniej wydrążony miąższ, passatę, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Smazymy całość kilka minut, aż woda nie odparuje. Następnie z wcześniej przygotowanej cukinii odlewamy sok który puściła i napełniamy obie połówki farszem. Wkładamy cukinie do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy ok. 30 minut, aż farsz z wierzchu się podpiecze, a cukinia będzie miękka (sprawdzamy ją przez wbicie np. widelca lub patyczka szaszłykowego). Można podać z kaszą/ryżem/ziemniakami lub zjeść samą - równie pyszna :) Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
bardzo lubię takie dania, z tym marynowanym tofu musiało smakować świetnie! :)
OdpowiedzUsuń♥♥♥
OdpowiedzUsuńMoje smaki, moje gusta ;) z chęcią wykorzystam chyba ten przepis, na pierwszy raz z tofu ;)