SORBET TRUSKAWKOWO-BANANOWY
przepis autorski // 3 porcje
~400g truskawek
~200g dojrzałych bananów (waga po obraniu)
~50g słodu kukurydzianego (w wersji nie wegańskiej można użyć np. miodu)
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i schładzamy do temp. 4*C (wstawcie do lodówki na ok. 2-3h). Następnie zblenowane owoce przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy wg. instrukcji. Podajemy od razu lub schładzamy w zamrażarce jeszcze ok. 30-40 minut co 10 mieszając. Smacznego! :)
Jeśli nie masz maszynki do lodów - również zblenduj wszystkie składniki, a następnie przelej do formy i wstaw do zamrażarki. Miksuj masę co ok. 30-60 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji (czynność trzeba powtórzyć około 3-4 razy).
Przepis dodaję do akcji:
Ja zawsze mroźę owoce i po prostu blenduję na lody ;> a ostatnio zmroziłam mleko migdałowe i zmiksowałam z duuuuuźą łyżką masla orzechowego i to najlepsze lody sezonu ;)
OdpowiedzUsuńAle twój sorbet bardzo mi się podoba. Lepszy niż z lodziarni!
Takie domowe lody są o wieele lepsze od tych kupnych, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńmogłabym takie sorbety/lody jeść bez końca! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIzzy
Zapraszam na mojego bloga :)
Take it Izzy