sobota, 13 grudnia 2014

pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie)


Skoro mamy już przepis na domową przyprawę do piernika, przyszedł czas na przepisy z jej wykorzystaniem :) Zacznę od pierniczków. Dzisiaj podaję Wam niezwykle cenny przepis na te ciastka. Dlaczego "cenny"? Ponieważ pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Można powiedzieć, że ten zeszyt dostałam w spadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością zostałby wyrzucony...A tyle tam cudownych receptur! Pierniczki wyszły przepyszne, mocno korzenne i mięciutkie, tak więc możecie zrobić je nawet dzień przed samymi Świętami. Długo utrzymują świeżość, można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia (ale czy wytrzymają aż tyle czasu? :)). Jedyne czego żałuje to to...że nie mogę dać Babci pierniczka do spróbowania...




PIERNICZKI Z PRZEPISU BABCI
przepis z zeszytu Babci // ok. 20-25 pierniczków

~250g mąki pszennej
~125g miodu
~75g cukru pudru
~60g margaryny
~jajko
~łyżeczka sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~15g domowej przyprawy do piernika (lub ok.20-25g sklepowej)
~lukier: cukier puder i gorąca woda

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie lekko je spłaszczyć i ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 170*C. Studzić na kratce. Cukier puder wymieszać z małą ilość wody, aby powstał lukier. Gdy pierniczki ostygną - polukrować je na całej powierzchni, odstawić do zaschnięcia lukru. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:
Korzenne przysmaki Wigilia 2014

6 komentarzy:

  1. Oj ten zeszyt to prawdziwy skarb... tak właśnie myślę, jak to bedzie gdy wnuki za 100 lat będą chciały nasze przepisy... chyba powinnysmy założyć podobne notesy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobie jak musiało pachnieć w całym domu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpraszam się na te cudeńka. Przepisy babci najlepsze są, potwierdzone info ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, zabieram przepis i jutro biorę się za realizację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aaahhh.. Babcie wiedzą, co dobre! :D

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)