W tamtym roku zrobiłam
czekowiśnię i byłam zachwycona jej smakiem. Zresztą nie tylko ja, bo każdy, kto spróbował tamtego dżemu podzielał moje zdanie. Żałowałam, że zrobiłam jej tak mało i postanowiłam, że w tym roku na pewno zrobię więcej! Ale...zupełnie przegapiłam sezon wiśniowy i nic z tych planów nie wyszło. Wtedy przypomniałam sobie o czekośliwce, której chciałam spróbować i pomyślałam, że teraz właśnie mam okazję. Ten dżem nie okazał się wcale gorszy od czekowiśni, jest równie pyszny! W końcu śliwki i czekolada to świetne połączenie. Polecam Wam zawekować go w swoje słoiki jeszcze w tym tygodniu, bo śliwki niestety się kończą... A sobie obiecuję, że za rok nie przegapię sezonu na wiśnie i zrobię i czekowiśnie i czekośliwkę, a może znajdę też nowe, trzecie połączenie dżemu z kakao? :)
"CZEKOŚLIWKA"
przepis autorski // 3 słoiki po 330ml
~1,5kg śliwek węgierek, bardzo dojrzałych
~50g kakao
~100-150g cukru
Śliwki wypestkowujemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 3-4 dni, każdego dnia po ok. 1 godzinie. Trzeba często mieszać, bo powidła mają skłonność do przypalania się. Przy ostatnim etapie gotowania dodajemy cukier i kakao. W piekarniku wyparzamy słoiki i zakrętki, do jeszcze gorących nakładamy dopiero co zdjęty z palnika dżem, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)
powidła wyglądają pysznie! chetnie podkradłabym Ci jeden słoiczek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekośliwkę, rok temu właśnie robiłam ją w taki sposób :) W tym roku dodałam jeszcze odrobinę cynamonu i kilka kostek gorzkiej czekolady. Bardzo polecam Ci spróbować też w takiej wersji, jak będziesz miała okazje :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekośliwkę :) tylko ja dodaje na 1kg śliwek- 1 tabliczkę czekolady+2-3 łyżki kakao. polacam, ultra czekoladowe, a jednoczenieśnie odrobinkę kwaśne :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz! Musze w końcu zrobić takie cudo! :)
OdpowiedzUsuńja też w tym roku po raz pierwszy robiłam czekośliwkę i jestem nią zachwycona :)
OdpowiedzUsuńUlubione <3 !
OdpowiedzUsuńA z suszonymi śliwkami da radę zrobić coś podobnego?:)
OdpowiedzUsuńMożesz zalać je gorącą wodą i gdy będą miękkie zmiksować, po czym dodać kakao lub rozpuszczoną czekoladę :)
Usuńże też ja nie umiem robić zdjęć przetworom..
OdpowiedzUsuńpiękne, a to połączenie smaków kocham! :)