Nie wiem od czego zacząć...Więc nie będę owijać w bawełnę i po prostu napiszę, że ten sernik to mistrzostwo :) Osobiście jestem bardzo sernikową osobą i uwielbiam to ciasto nawet w najprostszym wydaniu, jednak sernik daje dużo możliwości do kombinowania z jego smakami. Sernik "śliwka w czekoladzie" jest idealny dla osób, które są fanami cukierków o takiej samej nazwie - zwłaszcza mojej mamy dla której to głównie ten sernik został upieczony, ale wszystkim posmakował tak bardzo, że musiałam (!!!) upiec go drugi raz :) Baaardzo polecam Wam ten przepis!
SERNIK ŚLIWKA W CZEKOLADZIE
źródło przepisu: White Plate (z drobnymi modyfikacjami) // tortownica o śr. 22cm
~100g masła
~50g brązowego cukru (w oryginale 100g)
~100g mąki pszennej
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~jajko
~szczypta soli
Cukierki (wcześniej je posiekać), masło i cukier przełożyć do garnuszka i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawić na ok. 10-15 minut i zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajko i dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta i lśniąca, przełożyć ją do tortownicy o śr. 22cm, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i piec ok. 15-20 minut.
Ok. 5 minut przed wyjęciem spodu przystąpić do przygotowania masy serowej.
~1kg trzykrotnie mielonego, gęstego, zwartego twarogu
~250g cukru pudru
~opakowanie (40g) budyniu waniliowego
~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii / ziarenka z laski wanilii / mielona wanilia
~4 jajka
Ser zmiksować z cukrem, wanilią i proszkiem budyniowym, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując ok. 15sek. Masę serową wylać na upieczony spód (nie trzeba go studzić). Tortownicę z powrotem włożyć do piekarnika, zmniejszyć temp. do 160*C i piec sernik ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na ok. 30 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki, odczekać ok. 15 minut i wyjac sernik.
Przygotować wierzch.
~5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego
~100-150g cukierków śliwka w czekoladzie
Czekoladę i mleko skondensowane rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać sernik. Cukierki posiekać i ułozyć dookoła wierzchu ciasta. Odstawić sernik do momentu stężenia polewy, a najlepiej wstawić na noc do lodówki i podawać następnego dnia - wtedy smakuje najlepiej :) Smacznego! :)
imponujący sernik! mimo iż nie znam tych cukierków to chętnie bym upiekła taki, rodzina pewnie byłaby w siódmym niebie - uwielbiamy serniki! :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić ten sernik, zdecydwanie!
Twój bardzo zachęca! <3
zabieram się za podobną wersję od dłuższego czasu :)
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki zawsze są taki piękne. Mogłabyś otworzyć własną cukiernię i nie ma w tym krzty przesady ! :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda fantastycznie :) U nas też by znalazł wielu amatorów :)
OdpowiedzUsuńŚliwkami w czekoladzie objadam się bez opamiętania! Jak dla mnie- serniczek 'I klasa'!
OdpowiedzUsuń