niedziela, 23 marca 2014

kakaowo-bananowa granola crunchy


Chyba najlepsza ze wszystkich jakie do tej pory zrobiłam! A powstała szybko i bez żadnego konkretnego przepisu... Po prostu baaardzo chciało mi się takiej domowej granoli, a słoik stał pusty... Złapałam więc kilka głównych składników, dodałam czarniejącego już banana, kakao - do piekarnika! Zapach był nieziemski, mówię Wam! Smak też taki jest ;) Dodatkowo granola jest pozlepiana w kawałki więc nazwałam ją crunchy granola ;) Znika bardzo szybko...




KAKAOWO-BANANOWA GRANOLA CRUNCHY
przepis autorski // średni słoik granoli, ok. 300-350g

~duży, dojrzały banan - ok. 120g po obraniu
~czubata łyżka miodu kakaowego (miuteli)
~2 łyżki (20g) kakao
~130g (szklanka + 3 łyżki) płatków owsianych
~30g (3-4 łyżki) płatków ryżowych
~10g (2-3 łyżki) otrębów
~50g suszonych bananów

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Banana rozgnieść widelcem, dodać miód i wymieszać. Resztę składników oprócz suszonych bananów wymieszać w drugiej misce i dodać papkę bananową, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią granolę. Piec ok. 20-30 minut co ok. 10 minut mieszając aby granola równomiernie się upiekła. Po ostudzeniu dodać pokruszone na kawałki suszone banany. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! :)



Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? 
Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na

5 komentarzy:

  1. Genialna! Chyba wiem jaka już będzie moja pierwsza granola ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wątpię że znika bardzo szybko! ja sama to bym nawet mogła taką suchą granolę wyjadać prosto ze słoiczka! ah, te domowe! najlepsze rzeczy wychodzą z naszych własnych rąk!

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno musi byc rewelacyjna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam wszystkie składniki, robię wieczorem ! <3 Obserwuję i zapraszam do mnie ;) recipeformylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)