środa, 26 marca 2014

ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach


Uwielbiam ciasto drożdżowe. Okej, piszę to za każdym razem... :) Mimo, że je taaaak uwielbiam, to ma jedną wadę... Domyślacie się już pewnie jaką? Czas oczekiwania aż wyrośnie... Ale teraz jest na to rada! Upieczcie ciasto z tego przepisu! Mieszamy wszystkie składniki i od razu wkładamy ciasto do piekarnika, gdzie rośnie jak szalone :) I co? Oszczędzamy około 3 godzin :) Uwielbiam obserwować jak ciasto drożdżowe wyrasta w misce, jest w tym coś cudownego, ale ten przepis jest równie cudowny :) A ciasto nic a nic nie traci na smaku. W dodatku zrobiłam je z użyciem samych żółtek, dzięki czemu ma piękny kolor :)
Na wierzchu rozsmarowałam konfiturę porzeczkową od Luks Pomady i oczywiście posypałam ciasto kruszonką! ♥




CIASTO DROŻDŻOWE NA ŻÓŁTKACH, BEZ WYRASTANIA. Z KONFITURĄ I KRUSZONKĄ
przepis autorski // keksówka 20x11,5cm

~300g mąki pszennej
~30g drożdży świeżych
~70-80ml mleka
~55g masła
~90g cukru
~3 żółtka

Mleko i masło podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Schładzamy do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy. Drożdże mocno kruszymy i rozcieramy dokładnie w mące. Dodajemy cukier, żółtka i mleko z masłem i wyrabiamy ciasto.

~120g konfitury z czerwonej porzeczki
~40g mąki
~20g masła
~czubata łyżka cukru

Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i postawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 5-10 minut. Kroimy dopiero po ostudzeniu. Smacznego! :)



Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? 
Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na

11 komentarzy:

  1. na pewno jest pyszne =)
    a jak bez wyrastania, to stanowczo to coś dla mnie hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. doskonale wygląda w przekroju! muszę się w końcu zdecydować na podjęcie rękawicy jaką jest drożdżowe, może zacznę właśnie tym ciastem?

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżowe-moje ulubione <3 a więc wirtualna piątka! :)
    Ale wygląda booosko i zaskakujące trochę w składnikach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a kto drożdżowego nie uwielbia? no na pewno nie ja - bo kocham i jego zapach i smak, a twoje wygląda świetnie! do tego kruszonka i konfitura - żyć nie umierać z takim ciastem do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. this looks delicious, love the addition of the jam, I will have to try!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto tragiczne, kompletnie nie wyrosło w piekarniku. Strata czasu I składnikow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Przykro mi, nie wiem dlaczego tak się stało... :( Ja robiłam je dwa razy i za każdym było wszystko w porządku... :(

      Usuń
    2. A moje wyrosło takie jak rzadko kiedy :D

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)