niedziela, 10 listopada 2013

żytni na zakwasie, najlepszy jak do tej pory!


Tak, ten chleb jest bezapelacyjnie najlepszym żytnim na zakwasie, jaki upiekłam. Sądzę tak, sądzą tak moi rodzice.
Dlaczego najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzieć. Po prostu, "bo tak". Może dzięki dodatkowi miodu? Lub pomieszaniu aż trzech rodzai mąk? A może dlatego, że dawno nie piekłam chleba.



CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE 
przepis autorski // ponad 1kg bochenek o dł. 30cm.

~ok. 400g aktywnego zakwasu żytniego
~płaska łyżka soli morskiej
~250-300ml ciepłej wody
~300g mąki pszennej razowej T2000
~150g mąki żytniej T2000 lub T720
~50g semoliny (mąka z pszenicy durum, kupiłam w sklepie "Kuchnie Świata")
~40g miodu z kakao "Miutela" (kakao nie czuć, a miód nadaje dla chleba ciekawy kolor. Zamiast niego można użyć melasy)

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (miód rozpuścić) i wyrabiać ciasto ok. 15 minut, robiąc przerwy, aby nie przegrzać urządzenia. Jeśli macie maszynę do chleba może z niej skorzystać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto na chleb, wyrównać powierzchnię, naciąć delikatnie nożem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Chleb powinien podwoić swoją objętość. Może wyrastać nawet 5-6 godzin, wszystko zależy od zakwasu i użytych mąk. Piec 1 godzinę w temp. 200-220*C, po ok. 30-40 minutach dobrze przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie przypalił.



P.S. Szykuję post o samym zakwasie. Jak się go hoduje i, czym w ogóle jest. Mam nadzieję, że przekonam Was, że wyhodowanie zakwasu to nic trudnego i upieczecie swój własny chlebek :) 

9 komentarzy:

  1. czekam na post o zakwasie, mam zamiar zrobić kolejny już i upiec jakiś domowy chlebek ! ten wydaje się być idealny, jak piszesz może okaże się właśnie tym najlepszym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to dobrze, że w końcu mam swój zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ zazdroszczę Ci tego domowego, swojskiego chlebka...Do tego zapach musi być obłędny, a co dopiero smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię żytni chlebek na zakwasie, a od miesiąca przerzuciłam się na orkiszowy- też wspaniały! Z resztą każdy domowy chlebek jest smaczny. Piękny chlebek Tobie wyszedł- zwarty i wilgotny środek, chrupiąca skórka i ładnie wyrośnięty- na pewno smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie zrozumiem nigdy podpisu 'przepis autorski' :)
    Jak ci się skończy semolina przerzuć się na kaszkę manną, oszczędność to jest to.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czego dokładniej nie rozumiesz?
      Może i oszczędność, ale zupełnie nie to samo :) Nie ten smak, nie ta struktura.

      Usuń
  6. uwielbiam takie domowy <3 piekę 2 razy w tygodniu i zawsze jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)