Jeszcze zdążycie! Jeszcze w sklepach są dynie! Nie wiem, czemu dopiero pod koniec sezonu zdecydowałam się na tę zupę. Przymierzałam się do niej już od początku owego sezonu... I nie wiem po co tyle czekałam. Jest przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca. I pikantna :) Polecam!
ZUPA KREM Z DYNI I PIECZONYCH WARZYW
przepis autorski (inspirowany tym) // 2-3 porcje
~1,2kg dynii (ze skórką)
~duży pomidor
~duża czerwona papryka
~mały ząbek czosnku
~olej do spryskania warzyw
~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna
~120g jogurtu naturalnego
~sól - do smaku
~pieprz - do smaku
~1/2 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~1/2 łyżeczki curry
~1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
~1/2 łyżeczki kurkumy
Dynię obrać. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia, spryskać olejem i piec ok. 1h 10 minut w 180*C. Ja trochę wcześniej wyjęłam pomidora i paprykę, a zostawiłam dynię, ponieważ poprzednie warzywa były już miękkie, a dyni trochę brakowało :) Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Jeśli warzywa były w większych kawałkach pokroić je na mniejsze. Wrzucić do blendera, dodać bulion, jogurt i przyprawy, dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować.
~po 2 łyżki pestek dyni na porcję
~sól
Pestki uprażyć na patelni z solą, posypać nimi zupę i podawać. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Omniomniom *.* Pyszna propozycja na obiad ! Aż się zaśliniłam :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńja już nigdzie nie mogę znaleźć dyni :( a tak bardzo chcę coś z niej jeszcze wyczarować!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna, piękny ma kolor:)
OdpowiedzUsuń