CIASTO Z JABŁKAMI
źródło przepisu: Moje Wypieki // blacha 20x25cm
~szklanka mąki pszennej
~szklanka mąki ziemniaczanej
~łyżeczka proszku do pieczenia
~5 jajek
~3/4 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
~250g masła, roztopionego i ostudzonego
~1,2kg jabłek
~opcjonalnie: orzechy/suszona żurawina/rodzynki (ja nie dawałam)
~łyżeczka cynamonu
~cukier puder do posypania
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Orzechy/suszone owoce (jeśli dodajecie je do ciasta) z grubsza pokroić. Jajka ubić na lekką, puszystą pianę, stopniowo dodawać cukier, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Przesiać mąki z proszkiem i cynamonem i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać masło i ponownie zmiksować. Blachę o wymiarach 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu równomiernie wysypać jabłka. Włożyć ciasto do piernika rozgrzanego do 200*C i piec ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Jakie ono apetyczne! :) Przepadam za takimi mocno owocowymi ciastami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lekko zakalcowate ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrzez to chyba też nabrało taki dziwny kolor od spodu? Ale muszę przyznać ci trochę racji, bo sama uwielbiam, gdy ciasta jabłkowe mają dużo owoców :)
OdpowiedzUsuńtak się właśnie zastanawiałam co to w tym cieście na dole jest :D mocno owocowe to mocno obłędowe :D
OdpowiedzUsuńciasto zdecydowanie też i dla mnie! :p dzień bez jabłka, to dzień stracony haha :)
OdpowiedzUsuńdobry zakalec nie jest zły :P
OdpowiedzUsuńCiekawy kolor ciasta Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńJabłka z ciastem, mniam :)
OdpowiedzUsuńdużooo jabłek, i mokre ciasto *-* lubię to !
OdpowiedzUsuńdzień bez jabłka to dzień stracony :)