sobota, 14 września 2013

razowe ciasto z gruszkami i prawdziwą wanilią


Już od dłuższego czasu widziałam to ciasto w mojej głowie, jednak upiekłam je dopiero dziś. Zrobiło furorę wśród domowników, ale nic w tym dziwnego. ;)
Jest cudowne! Lekko wilgotne, nie puszyste, a zbite i sycące. Ma w sobie pyszne, słodkie gruszki i aromat wanilii, który uwielbiam. Samo ciasto również jest słodkie. Ach, po prostu pyszne! Idealne na jesienny deser, w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty ;)



WANILIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
przepis autorski // tortownica o śr. 22 cm

~130g mąki pszennej
~130g mąki pszennej razowej
~150g cukru (polecam trzcinowy)
~4 jaja
~1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
~łyżeczka proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~gruszki, najlepiej miękkie - ilość zależy od wielkości. Ja użyłam pięciu gruszek, o wadze średnio 150-170g każda = ok. 800g
~laska wanilii (skworcu.com.pl)


Gruszki umyć i osuszyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać olej. Następnie partiami przesiewać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, otworzyć i za pomocą noża wyskrobać niej ziarenka, które następnie dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej gruszki i całość ciastem, starając się aby ciasto było równomiernie rozlane w całej tortownicy. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 45-50 minut. Smacznego!



Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta):
Przepis dodaję do akcji:
Akcja z gruszką w tle

15 komentarzy:

  1. orety, ale śmiesznie i zaskakująco wygląda! zakochałam się w tym cieście haha :D podziel się kawałkiem! ciekawa jestem tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te gruszki zatopione w cieście wyglądają super!; )

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł na prawdę jest genialny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. :o jestem w szoku, świetny pomysł na ciasto :) i na pewno jest przeeepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałam, że to kawałek z całą gruszką prezentuje się najlepiej, ale po rozkrojeniu.. już nie wiem jak lepiej je podawać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. gruszki wyyglądają świetnie w tym cieście! został jeszcze kawałek? ;D bo z chęcią bym się wprosiła!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. to ciacho wygląda imponująco!! te gruchy *-* twoi domownicy mają się z tobą dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dobry pomysł, wygląda bardzo oryginalnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. cudnie wygląda to ciasto! te gruszki, ach :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja robiłem ostatnio dziewczynie i zmieszałem z jabłkami

    http://mieszak.pl/5872

    ale same stojące gruszki, pomysłowe!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gruszki wyglądają jak rogi przez co są bardzo kuszące :) zapraszam do mnie: kulinarnerewolucjeanette@blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)