poniedziałek, 2 września 2013

dżem z brzoskwiń i nektarynek


Robienie dżemów wciąga! :) Miałam ochotę na kolejny, myślałam nad brzoskwiniowym. Potem jednak stwierdziłam, że bardziej lubię nektarynki i zrobię dżem z nich. A jeszcze potem pomyślałam - czemu by nie połączyć obu tych owoców w jednym dżemie? O taaak! To była świetna myśl :) Dżem jest pyszny. I bardzo słodki, mimo 350 gramów cukru na 2 kilo owoców, gdzie zdarzają się przepisy z dwa razy taką ilością. Aż trudno mi sobie wyobrazić ich słodkość! :o
To jeszcze nie ostatni dżem w tym roku, który tu dodam... :) Planuję jeszcze 2-3 :) Ale przekonacie się niedługo, co wymyśliłam :)


DŻEM BRZOSKWINIOWO-NEKTARYNKOWY
przepis autorski // 4 słoiczki po 280ml i 2 słoiczki po 200ml

~1kg dojrzałych nektarynek
~1kg dojrzałych brzoskwiń
~200g cukru trzcinowego
~150g cukru białego
~2 łyżki soku z cytryny

Owoce umyć, pozbawić pestek, obrać i drobno pokroić. Wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu aż owoce nie puszczą dużej ilości soku i nie zaczną się rozpadać. Dodać wtedy sok z cytryny, cukier, wymieszać i gotować dalej. Ja swój dżem gotowałam ok 2,5-3h bez przerwy. Jeśli kawałki owoców nie rozpadną się do końca, będą duże i będzie ich dużo, można je rozdusić łyżką lub np. tłuczkiem do ziemniaków, wtedy dżem też zrobi się gęstszy. Słoiczki na dżem wyparzyć (zakrętki od nich też). Dopiero co zdjęty z palnika dżem przekładać do gorących słoiczków, dokładnie zakręcić i ustawić do góry dnem. Przykryć słoiczki ścierką i pozostawić je do całkowitego ostudzenia.


Moje uwagi:
-warto użyć dwóch rodzai cukru, ponieważ cukier trzcinowy nadaje ładny kolor i lekko karmelowy smak dla dżemu.
-ponieważ jak wcześniej pisałam dżem jest bardzo słodki, można dodać więcej soku z cytryny.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe dżemy <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze więcej sloiczków! nieźle się rozpędziłaś w tym roku! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, nawet zachęciłaś mnie do tego by zrobić własny, domowy dżem. poproszę mamę by wybrała się ze mną po 2 kg owoców i coś skombinuję :) chyba trafi właśnie na brzoskwinki, bo uwielbiam!
    czekam na kolejne propozycje przetworów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam domowego dżemu, ale chyba czas najwyższy spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki domowy najlepszy mmm... i dodaję Twój blog do obserwowanych , nawet nie wiem jak to się stało ze go nie mam ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. To i ja spróbuję. Domowe dżemy pamiętam z babcinej spiżarni, lecz może dobrym pomysłem będzie próba zrobienia takiego dżemu przeze mnie. Kupię brzoskwinek i poświęcę sobotę na kucharzenie. Przy okazji, jeśli nie uznacie tego za spam, to pragnę Was zaprosić na moje forum kobiet. Rozkręcamy na forum dyskusję na wszystkie kobiece tematy. Również te kuchenne.

    OdpowiedzUsuń
  7. całkiem niezły pomysł :) a smak na pewno nie ziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię juz teraz :-)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)