środa, 17 lipca 2013

brownie z patelni?! brownie pancakes!



Wczoraj dodałam przepis na brownie z piekarnika, a dziś zapraszam na wersję tego ciasta skrytą w plackach :)
Te placki to śniadaniowa propozycja kierowana przede wszystkim dla fanów wyraziście kakaowych smaków. Wspaniale zacząć dzień od duuużej dawki kakaowej przyjemności! :)
A jeśli nie jedliście brownie w wersji klasycznej (jak to możliwe?! jak najszybciej musicie to zmienić!) - odsyłam Was tutaj i tutaj po przepis :)




BROWNIE PANCAKES
przepis autorski // 1 porcja - 7 placków

~40g mąki razowej
~30g mąki pszennej
~20g kakao
~łyżeczka stevii / 3 łyżeczki cukru
~3 łyżki jogurtu naturalnego
~łyżka stopionego i ostudzonego masła
~80ml mleka
~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
+dowolne dodatki do podania, ja wybrałam białą czekoladę i truskawki <3


Mąki, kakao i sodę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Rozgrzać patelnie, łyżką wykładać porcje ciasta (1 łyżka - 1 placek) i smażyć na małym ogniu z obu stron, ok. 3-4 minuty z każdej strony. Do ciasta jest już dodany tłuszcz więc nie trzeba używać go do smażenia, jeśli macie patelnie teflonową. Przekładamy placki na talerz i dodajemy swoje dodatki. Smacznego!
Ja podałam z białą czekoladą (która booosko się rozpuściła! <3) i (ostatnimi w tym sezonie? :c) truskawkami.



Wartość odżywcza porcji (bez dodatków):

8 komentarzy:

  1. jeeeeejku tak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. omg *_____* przepis ląduje już na liście do wypróbowania! musiały być genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja je musze zrobic ! Juz teraz !:D

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie zrobię te cudne brownie z patelni *-* tobie wyszły genialnie, aż nie mogę oderwać wzroku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co by się mogło stać jak bym nie dodała tłuszczu ? Mogłoby nie wyjść ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spróbować, raczej nic strasznego się nie stanie :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)