a Wy? Uwielbiam też patrzeć jak wyrasta... W przypadku tego ciasta dwa razy uciekło mi z miski ;) Chyba jak najszybciej chciało znaleźć się w piekarniku ;)
A co nie łączy się z ciastem drożdżowym lepiej niż owoce i kruszonka? To połączenie idealne!
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
przepis autorski // tortownica 22cm (lub większa)
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
~300g mąki pszennej
~3/4 szklanki cukru
~35g świeżych drożdży
~150ml mleka, lekko podgrzanego
~50g masła, stopionego i przestudzonego
~2 jajka
Zrobić rozczyn (w dużej misce): drożdże zasypać łyżką mąki i łyżką cukru, zalać odrobiną mleka i wymieszać (konsystencja mniej-więcej gęstej śmietany), odstawić na ok. 20 minut. Następnie do rozczynu przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, mleko i masło. Wymieszać składniki i wyrobiać ok. 5 minut, im dłużej tym lepiej (ja wyrabiałam drewnianą łyżką w misce, ale można też ręcznie). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
~300-400g truskawek
~łyżka cukru
Truskawki pokroić w ćwiartki i wymieszać z cukrem, odstawić.
~4 łyżki mąki
~2 1/2 łyżki masła
~2 łyżki cukru
Składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę, odstawić.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do tortownicy o śr. 22cm (lub większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać wszystko kruszonką. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 40 minut. Po upływie tego czasu można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, potrzymać je jeszcze 5 minut w piekarniku. Smacznego :)
Wypiek dodaję do akcji:
Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta):
Drozdzowe w takim wydaniu sa pyszne !
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy !
Ja tez uwielbiam,wspaniale ciacho.
OdpowiedzUsuńAch, drożdżowe... To jedyne ciasto, które piekła moja babcia. Właśnie drożdżowe z owocami i kruszonką. Przez Ciebie zrobiło się sentymentalnie :D
OdpowiedzUsuńJak u mojej mamy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam też zapach drożdżowego. Kojarzy się z dzieciństwem:)
OdpowiedzUsuńOjejujeju! Jakie puszyste! Lecę po noża i wykroję sobie kawałek <3
OdpowiedzUsuńNiestety drożdże i ja to duet mało zgrany, ale może spróbuję? Może przy słodkim cieście nasza współpraca będzie inna, lepsza niż przy chlebku czy bułeczkach? Chciałabym :C
U mnie też niedawno gościło drożdżowe :) Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńjakie puchate.. mmm, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńoj musi być dobre!:)
OdpowiedzUsuńMogę się godzinami wpatrywać w wyrastające ciasto drożdżowe, sprawdzać co 5 minut postępy "pod ściereczką" :D A zapach drożdżowego ciasta z piekarnika koi jak nic innego :)
OdpowiedzUsuńAle piękne ciasto, czekam na to aż mama przywiezie truskawki i robię ciacho z truskawkami! chciałam serniik z truskawkami, ale mają w sobie za dużo wody i by nie wyszedł :(
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam ten zapach, świeże domowe ciasto drożdżowe *-* pokusiłaś mnie o zakup drożdży, chyba się z nimi zmierzę w ten weekend ;p cudnie wygląda !!
OdpowiedzUsuńno nie - świeże truskawki z rynku i Twój przepis!
OdpowiedzUsuńlos mi sprzyja, a niespodzianka dla rodziców będzie pewna!
Też uwielbiam ten zapach. Sprawia, że świat od razu staje się lepszy :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna drożdżówka Ci wyszła :)
Mam zamiar zrobić niedługo ciasto drożdzowe, po raz pierwszy sama. Zobaczymy czy wyjdzie równie dobrze jak tobie :D
OdpowiedzUsuńpolecam absolutnie wszystkim!
OdpowiedzUsuńmoje dotychczasowe próby jeśli chodzi o ciasto drożdżowe kończyły się fiaskiem do wczoraj...
ciasto wyszło przepyszne, jedynym jego minusem jest to, że na moją rodzinę łasuchów jedna porcja to za mało.
mam jednak pytanie - czy w grę wchodzą też inne owoce?
bardzo się cieszę, że wszystkim łasuchom smakowało :)
Usuńoczywiście, że można wykorzystać inne owoce, teraz będzie ich od groma, jest w czym wybierać! jednak ich ilość nie powinna przekraczać 400g i powinny być pokrojone na małe kawałki, ponieważ inaczej ciasto może opaść :)