czwartek, 6 czerwca 2013

uwielbiam zapach ciasta drożdżowego



a Wy? Uwielbiam też patrzeć jak wyrasta... W przypadku tego ciasta dwa razy uciekło mi z miski ;) Chyba jak najszybciej chciało znaleźć się w piekarniku ;) 
A co nie łączy się z ciastem drożdżowym lepiej niż owoce i kruszonka? To połączenie idealne! 


CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 
przepis autorski // tortownica 22cm (lub większa)

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

~300g mąki pszennej
~3/4 szklanki cukru
~35g świeżych drożdży
~150ml mleka, lekko podgrzanego
~50g masła, stopionego i przestudzonego
~2 jajka

Zrobić rozczyn (w dużej misce): drożdże zasypać łyżką mąki i łyżką cukru, zalać odrobiną mleka i wymieszać (konsystencja mniej-więcej gęstej śmietany), odstawić na ok. 20 minut. Następnie do rozczynu przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, mleko i masło. Wymieszać składniki i wyrobiać ok. 5 minut, im dłużej tym lepiej (ja wyrabiałam drewnianą łyżką w misce, ale można też ręcznie). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

~300-400g truskawek
~łyżka cukru

Truskawki pokroić w ćwiartki i wymieszać z cukrem, odstawić.

~4 łyżki mąki
~2 1/2 łyżki masła
~2 łyżki cukru

Składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę, odstawić.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do tortownicy o śr. 22cm (lub większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać wszystko kruszonką. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 40 minut. Po upływie tego czasu można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, potrzymać je jeszcze 5 minut w piekarniku. Smacznego :)




Wypiek dodaję do akcji:


Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta):

17 komentarzy:

  1. Drozdzowe w takim wydaniu sa pyszne !
    Uwielbiam Twoje przepisy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez uwielbiam,wspaniale ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, drożdżowe... To jedyne ciasto, które piekła moja babcia. Właśnie drożdżowe z owocami i kruszonką. Przez Ciebie zrobiło się sentymentalnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam też zapach drożdżowego. Kojarzy się z dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejujeju! Jakie puszyste! Lecę po noża i wykroję sobie kawałek <3
    Niestety drożdże i ja to duet mało zgrany, ale może spróbuję? Może przy słodkim cieście nasza współpraca będzie inna, lepsza niż przy chlebku czy bułeczkach? Chciałabym :C

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też niedawno gościło drożdżowe :) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie puchate.. mmm, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę się godzinami wpatrywać w wyrastające ciasto drożdżowe, sprawdzać co 5 minut postępy "pod ściereczką" :D A zapach drożdżowego ciasta z piekarnika koi jak nic innego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale piękne ciasto, czekam na to aż mama przywiezie truskawki i robię ciacho z truskawkami! chciałam serniik z truskawkami, ale mają w sobie za dużo wody i by nie wyszedł :(

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też uwielbiam ten zapach, świeże domowe ciasto drożdżowe *-* pokusiłaś mnie o zakup drożdży, chyba się z nimi zmierzę w ten weekend ;p cudnie wygląda !!

    OdpowiedzUsuń
  11. no nie - świeże truskawki z rynku i Twój przepis!
    los mi sprzyja, a niespodzianka dla rodziców będzie pewna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Też uwielbiam ten zapach. Sprawia, że świat od razu staje się lepszy :)
    Prześliczna drożdżówka Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam zamiar zrobić niedługo ciasto drożdzowe, po raz pierwszy sama. Zobaczymy czy wyjdzie równie dobrze jak tobie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. polecam absolutnie wszystkim!
    moje dotychczasowe próby jeśli chodzi o ciasto drożdżowe kończyły się fiaskiem do wczoraj...
    ciasto wyszło przepyszne, jedynym jego minusem jest to, że na moją rodzinę łasuchów jedna porcja to za mało.
    mam jednak pytanie - czy w grę wchodzą też inne owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że wszystkim łasuchom smakowało :)
      oczywiście, że można wykorzystać inne owoce, teraz będzie ich od groma, jest w czym wybierać! jednak ich ilość nie powinna przekraczać 400g i powinny być pokrojone na małe kawałki, ponieważ inaczej ciasto może opaść :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)