DOMOWA NUTELLA
bazowałam na tym przepisie // z podanych proporcji wychodzi trochę ponad połowa średniego słoiczka po oryginalnej Nutelli
~50g orzechów laskowych
~15g (czubata łyżka) mleka w proszku
~60ml mleka UHT
~75g czekolady o zawartości kakao 45-60%
Orzechy podprażyć na patelni, uprażone zawinąć w ściereczkę i zdjąć z nich skórki. Jeśli będziecie mieć z tym problemy zalejcie je na ok. 10 min. gorącą wodą i wtedy zdejmijcie skórki. Orzechy przekładamy do miksera/blendera i mielimy na mąkę (mój mikser nie do końca sobie z nimi poradził, przez co w kremie są malutkie kawałeczki niezmielonych orzechów, ale mi to wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie :)). Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofalówce, łączymy ją ze zmielonymi orzechami. Mleko w płynie łączymy w garnuszku z mlekiem w proszku i zagotowujemy, po czym natychmiast zdejmujemy z ognia. Masę mleczną studzimy i łączymy z masą czekoladowo-orzechową. Przekładamy całość do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Naszą Nutellę przechowujemy w zakręconym słoiczku w lodówce do tygodnia czasu. Na początku masa jest płynna, jednak po spędzeniu trochę czasu w lodówce twardnieje. Smacznego! :)
Nie masz ochoty się podzielić?:)
OdpowiedzUsuńnie! :p sama zjem :p
Usuńdomowa nutella o wiele zdrowsza i pewnie pyszniejsza , ja nie lubie tej słoiczkowej ... a taką to bym z wielką checią zrobiła ;D
OdpowiedzUsuńI jak, jest smakiem podobna do oryginalnej ?:)
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc smakuje troche inaczej, ale wiadomo, że prawdziwego smaku nutelli nie da się podrobić :D
Usuńale i tak jest bardzo dobra :)
UsuńJest podobna w smaku, bo czuć dominujący aromat orzechów. Za to nie czuć tłuszczu, bo w tej kupnej jest go (chyba) sporo, tak smakuje.
Usuńo, no właśnie :)
Usuńuwielbiam takie domowe smarowidła :) są dużo lepsze od tych kupnych!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńI jak? lepsza taka, czy kupna?
OdpowiedzUsuńja bym wolała Twoją, przyniesiesz mi na Zajączka :) ?
oj wiadomo, że kupnej się nie podrobi :D ale jest tak samo dobra :)
Usuńmogę się podzielić, jeśli zadowoli cię 1/3 słoiczka, bo tyle tylko zostało :D
o Ty wstręciuchu :) ja też ostatnio robiłam i zjadłam juu! dodałam też do ciacha, ale to ze dwie łyżeczki.
OdpowiedzUsuńWOW! :D
OdpowiedzUsuńCzy mleko może być nie UHT?
OdpowiedzUsuńtak :) chodzi po prostu o to zwykłe, w płynie. ja użyłam "łaciate" :)
UsuńZrobiłam dzisiaj Nutelle i wyszła przepyszna. Może trochę za gorzka, ale na następny raz już będę wiedzieć, żeby dać więcej mlecznej, a mniej gorzkiej czekolady. No i nie wiem czemu, ale orzechy były uparte i okropnie się z nimi namęczyłam. haha
OdpowiedzUsuńAle efekt końcowy zdecydowanie był tego wart. Dziękuję za świetny przepis! :)