niedziela, 17 marca 2013

CZEKOLADOWA GRANOLA



CZEKOLADOWA GRANOLA
przepis autorski // pół litrowego słoika granoli

~250g płatków zbożowych (u mnie owsiane, orkiszowe i żytnie)
~40g wiórków kokosowych
~110g ulubionych orzechów (u mnie 50g migdałów i 60g nerkowców)
~260g mleka skondensowanego niesłodzonego + 20 (rozkruszonych) tabl. stevii / lub 260g mleka skond. słodzonego, wtedy nie dodajemy stevii
~2 bardzo czubate łyżeczki naturalnego kakao


Orzechy pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Płatki, wiórki kokosowe i orzechy przełożyć do miski i wymieszać. Mleko skondensowane połączyć ze stevią i kakao (jeśli nie będzie chciało się wymieszać odstawić na ok. 3 min i spróbować ponownie). Mleczną mieszanką zalać suche składniki i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią granolę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30min co 10min mieszając, aby granola równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Po ostudzenia przełożyć do słoika. Smacznego! :)



Z jogurtem:





2 komentarze:

  1. kolejna świetna domowa granola w twoim wykonaniu, a ja ciągle nie mam swojej ;/ muszę zrobić ...

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)