niedziela, 24 lutego 2013

TORCIK BANANOWO-KARMELOWY




To ciasto nie było robione bez okazji. Było robione na urodziny mamy. A ciasto dla mamy musi mieć w sobie to, co mama lubi. A mama lubi słodkości, lubi banany, lubi karmel. Nic więcej chyba już nie trzeba ;) Wszystkiego najlepszego Mamo! 

TORCIK BANANOWO-KARMELOWY
przepis własny // forma 18x18cm

~3 jajka
~3 łyżki mąki pszennej
~3 łyżki cukru
~łyżeczka proszku do pieczenia

~300g (1 pełna szklanka) masy krówkowej z puszki
~200g (2 średnie sztuki) bananów, masa po obraniu
~2 łyżki słodkiego kakao, typu Nesquik 


 
+
=

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wmieszać w masę. Całość przelać do formy 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Po upływie tego czasu wyjąć biszkopt i przestudzić. 
Na ciasto wyłożyć masę krówkową, banany pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Całość posypać kakao i odstawić do lodówki na ok. 1,5h. Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. mama musiała być zachwycona! bo ten torcik jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteś niesamowita. ten torcik jest wspaniały - karmel pochłaniam kilogramami, czekoladę uwielbiam - banany są neutralne w moim odczuciu, ale patrzę, i bez nich to by nie było to samo! mama ma szczęście że ma taką córkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpiękniejsze prezenty to te robione własnoręcznie od serca :)
    Mama musiała być w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow , ale torcik ! mega słodziutki ;) pięknie ci wyszło ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mama musiała być zachwycona, łooo! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, jaki piekny torcik, troche karolii pewnie ma, ale musi smakowac niebiansko:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym zjadła coś takiego.. mhmm.. :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)