Danie iście wakacyjne, ale wspaniale przemycić trochę tego smaku w ciągu mroźnej zimy :)
MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI
przepis własny // 1 porcja
~100g makaronu (użyłam penne z pszenicy durum)
~pół kostki twarogu
~3-4 łyżki jogurtu naturalnego
~6 tabl. stewii / 3 łyżki cukru / lub do smaku
~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią
~300g truskawek (użyłam mrożonych, wcześniej je rozmroziłam)
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ale nie przepłukiwać wodą (w ten sposób wypłukuje się skrobie). Twarożek rozgnieść widelcem z jogurtem, stewią / cukrem i ekstraktem z wanilii / cukrem z wanilią. Makaron ułożyć na talerzu, polać twarożkiem i przyozdobić truskawkami. Ja dodatkowo polałam wszystko sokiem, które owoce puściły przy rozmrażaniu. Smacznego! :)
Wszystko to można jeszcze przez chwilę podgrzać w mikrofali, aby twarożek i truskawki były w takiej samej temp. jak makaron.
Przepis dodaję do akcji SMAKI DZIECIŃSTWA
U mnie zawsze się jadało z samymi truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńPycha :) U mnie jadło się zwykle z samym serem, albo samymi owocami, ale takie połączenie jak najbardziej mi się podoba.
OdpowiedzUsuńzrobię takie danie nabawem! :)
OdpowiedzUsuńoj tak wakacyjne.. choć i zimą takie sobie serwuje dzięki mrożonym truskawom:D
OdpowiedzUsuńświetnie! ja również sama robie w domu granole :) zdecydowanei zdrowsza i smaczniejsza niż kupne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmakaron z serem - pyszny klasyk dzieciństwa -mniam !
OdpowiedzUsuńMakaron na słodko, pycha, skusiłam się dziś w lidlu na truskawki w promocji, więc zrobię sobie na podwieczorek:)
OdpowiedzUsuńJedyna szansa żonatego mężczyzny, by mieć w domu ostatnie słowo to przyznać żonie rację. Przyznaję rację kiedy żona przyrządza ten deser (?!). Pomimo że sezon truskawkowy skończony, kupuję mrożone truskawki z Pińczowa, po rozmrożeniu świetnie nadają się do jej przyrządzenia. Mniam.
OdpowiedzUsuń