piątek, 22 lutego 2013

MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI


Danie iście wakacyjne, ale wspaniale przemycić trochę tego smaku w ciągu mroźnej zimy :)


MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI 
przepis własny // 1 porcja

~100g makaronu (użyłam penne z pszenicy durum)
~pół kostki twarogu
~3-4 łyżki jogurtu naturalnego
~6 tabl. stewii / 3 łyżki cukru / lub do smaku
~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią
~300g truskawek (użyłam mrożonych, wcześniej je rozmroziłam)

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ale nie przepłukiwać wodą (w ten sposób wypłukuje się skrobie). Twarożek rozgnieść widelcem z jogurtem, stewią / cukrem i ekstraktem z wanilii / cukrem z wanilią. Makaron ułożyć na talerzu, polać twarożkiem i przyozdobić truskawkami. Ja dodatkowo polałam wszystko sokiem, które owoce puściły przy rozmrażaniu. Smacznego! :)
Wszystko to można jeszcze przez chwilę podgrzać w mikrofali, aby twarożek i truskawki były w takiej samej temp. jak makaron.


Przepis dodaję do akcji SMAKI DZIECIŃSTWA

9 komentarzy:

  1. U mnie zawsze się jadało z samymi truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) U mnie jadło się zwykle z samym serem, albo samymi owocami, ale takie połączenie jak najbardziej mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak wakacyjne.. choć i zimą takie sobie serwuje dzięki mrożonym truskawom:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie! ja również sama robie w domu granole :) zdecydowanei zdrowsza i smaczniejsza niż kupne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. makaron z serem - pyszny klasyk dzieciństwa -mniam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron na słodko, pycha, skusiłam się dziś w lidlu na truskawki w promocji, więc zrobię sobie na podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedyna szansa żonatego mężczyzny, by mieć w domu ostatnie słowo to przyznać żonie rację. Przyznaję rację kiedy żona przyrządza ten deser (?!). Pomimo że sezon truskawkowy skończony, kupuję mrożone truskawki z Pińczowa, po rozmrożeniu świetnie nadają się do jej przyrządzenia. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)