niedziela, 24 lutego 2013

CZEKOLADOWE TOSTY FRANCUSKIE




CZEKOLADOWE TOSTY FRANCUSKIE 
przepis własny // 1 porcja

~3 kromki chleba (nie musi być pierwszej świeżości, najlepsze tosty wychodzą z lekko czerstwego)
~jajko
~60ml mleka
~dwie łyżeczki ciemnego kakao
~opcjonalnie cukier / stewia / coś innego do posłodzenia
~łyżka oleju / oliwy (do smażenia)


Jajko wbić do miski, dodać mleko, kakao, opcjonalnie coś do posłodzenia i wymieszać wszystkie składniki (najlepiej 'rozbełtać' widelcem). Na patelni rozgrzać tłuszcz, kromki chleba maczać w masie jajecznej przez ok. 20s po czym kłaść na patelnie. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min z każdej strony. Przełożyć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie był to sos mleczny zrobiony z mleka w proszku i wody. Smacznego! 


12 komentarzy:

  1. Obłędne <3 Możesz mnie przygarnąć i robić mi takie tosty codziennie, co? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa, do wypróbowania, koniecznie! Uwielbiam Twoje śniadania ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie się prezentują na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. byłam przekonana, że to jakieś ciacho czekoladowe na miniaturce :>

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam i wyszły super:) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam , boskie czekoladowe tosty ,ale super !

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedawno robiłam :) Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no nie... rozkosz jak największa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa alternatywa dla tych klasycznych;) Pewnie kiedyś też spróbuję tak zrobić;)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)