czwartek, 24 stycznia 2013

TAPIOKA NA SYROPIE KLONOWYM Z BANANEM

Może na początek kilka słów o tym właśnie produkcie. Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku, zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka, jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów i musów. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin i budyniów
Tapiokę kupiłam we wtorek i dopiero dziś miałam okazję ją przetestować. Najlepsze w niej jest to, o czym wcześniej już była mowa, a mianowicie, że jest pozbawiona smaku. Dzięki temu możemy nadać jej jaki tylko chcemy smak! :) Możliwości jest całe mnóstwo. Dzisiejsza propozycja jest dla osób które są fanami syropu kolonowego, ponieważ to jego smak dominuje w tym daniu. Nie długo oczekujcie innych przepisów z użyciem tapioki. A może macie jakieś sprawdzone? Chętnie bym je wypróbowała! :)



TAPIOKA NA SYROPIE KLONOWYM Z BANANEM
przepis własny // 1 porcja
~60g tapioki
~300 ml wody + 1/3 szklanki
~30g syropu klonowego
~4 tabl. stewii
~średni banan
Tapiokę wrzucamy do wrzącej wody i co chwila mieszając gotujemy ok. 10 minut, potem dolewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy jeszcze około 3 minuty. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy rozkruszoną stewię, syrop klonowy i mieszamy. Na wierzchu kładziemy banana pokrojonego w plasterki (ja część pokroiłam w kostkę i wmieszałam w tapiokę). Smacznego!

5 komentarzy:

  1. brzmi super, fajnie że tam można kombinować ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a gdzie takie cudo można kupić? ja nigdzie nie mogę tego znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam i jestem bardzo ciekawa "smaku"... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie próbowałam tapioki , brzmi ciekawie ,pewnie pyszne ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy wczesniej sie z tym nie spotkalam, chyba pora to zmienic :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)