niedziela, 27 stycznia 2013

JUŻ NIGDY WIĘCEJ NIE KUPISZ GRANOLI...

...po upieczeniu własnej! Nie "pachnie" chemią, a miodem i orzechami. Nie jest za słodka, lecz w sam raz. Nie ma w niej ulepszaczy. A najfajniejsze, że sam decydujesz co do niej dodasz! Dzisiaj chcę Wam zaproponować granolę w wersji zimowej. Pomarańczowo-cynamonowa z orzechami i suszoną żurawiną. Pachnie cudownie! Mogłabym spędzić cały dzień wąchając słoik z płatkami! :)) Zapraszam po przepis! Wypróbujcie koooooooniecznie!


ZIMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI I SUSZONĄ ŻURAWINĄ
inspiracja - klik // ok. 500g granoli

~1 duża pomarańcza (ok. 340g ze skórką)
~100g miodu
~300g płatków zbożowych (użyłam owsianych i żytnich)
~40g orzechów laskowych
~30g migdałów
~55g suszonej żurawiny
~2 łyżeczki cynamonu

Żurawinę namoczyć przez ok. 10 min w gorącej wodzie. Pokroić na połówki. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę (na grubych oczkach), a z całego owocu wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy umieszczamy w miseczce i dodajemy miód, mieszamy. Orzechy siekamy. W oddzielnej misce łączymy płatki, cynamon, orzechy i żurawinę, dodajemy do tego miód wraz z sokiem i skórką z pomarańczy i mieszamy dokładnie, tak aby mokre składniki oblepiły suche. Przekładamy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 165*C. Pieczemy ok. 30 min, co 10 min. mieszając, aby granola równomiernie się upiekła (ja ostatnie 10 minut piekłam w 180*). Po całkowitym wystudzeniu przekładamy do słoika. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub innym pojemniku przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Smacznego!


WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI GRANOLI:

13 komentarzy:

  1. mmmmniam! aż czuję ten boski zapach, koniecznie muszę upiec jak tylko będę w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio bardzo podobną i faktycznie smakuje ona obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno wypróbuje! Ale zawsze z granolą mam problem taki, że mi się za bardzo przypieka. Mimo że ją obracam :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałam się tylko zapytać- gdzie kupiłaś to mleko w proszku instant bo mam zamiar zrobić sobie deserek z Twojego przepisu a nie mogę nigdzie znaleźć tego melka :( MMMM.... Granola pachnąca cynamonem- PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kupiłam w zwykłym sklepie spożywczym, ale jeśli nie możesz go nigdzie znaleźć, to myślę że może być np. w Carfurze lub Kauflandzie, bo tam też je widziałam :)

      Usuń
  5. z pewnością lepsza i zdrowsza tysiąc razy od tych kupowanych :) a dodatkowo może posłużyć jako świetny prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z całą pewnością ją zrobię , dzięki za super przepis ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. domowa granola najlepsza, to prawda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne pomysły. Z pewnością wypróbuję.
    Pozdrawiam :)
    http://trzy-etapy-zycia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę zrobić, bo od jakiegoś czasu nie mogę się zmotywować do tego :P

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam :D uwielbiam granolę! a domowa bije kupne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Hym hym hym ja ostatnio podobnie zażeram się batonikami musli żurawina-pomarańcza no i morela, bo też lubię. Super smak! Dziś zjadłam kupnego i nieporównywalnie gorszy, a wcześniej tak je kochałam!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)