niedziela, 30 grudnia 2012

ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA


DROŻDŻOWA STRUCLA MAKOWA
przepis oparty na tym // 1 strucla średniej wielkości

~1,5 szklanki mąki pszennej
~1/2 szklanki cukru
~60g masła
~szczypta soli
~1 jajko
~1/5 szklanki mleka (ok. 40ml)
~25g świeżych drożdży
nadzienie:
~500g masy makowej (najlepiej domowej :))
~białko
lukier:
~pół szklanki cukru pudru
~2-3 łyżki gorącej wody
~lub posypać cukrem pudrem


Z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do urośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Pozostały cukier ucieramy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy żółtka i całe jajko oraz sól.Wykładamy na stolnicę, łączymy z mąką i drożdżowym rozczynem. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do długiej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pozwalamy jej wyrosnąć przez 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 180 stopni i pieczemy naszą strucle przez ok. 45 minut- muszą być rumiane, a ciasto lekko odstawać od foremek. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę bądź kratkę do studzenia ciast i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)