Ciasto drożdżowe ze śliwkami
przepis autorski // blacha 30x32
~48g świeżych drożdży
~1 szklanka ciepłego(nie gorącego!) mleka
~3,5 szklanki mąki (450g)
~1/2 do 3/4 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki)
~60g masła, rozpuszczonego
~1 jajko + 1 żółtko
~ok.700-800g śliwek
Robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.Śliwki przekrawamy na cztery części. Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)