Cukinia w cieście naleśnikowym
zmodyfikowany przepis znaleziony w starym zeszczycie mamy ;) // 2 porcje
~1 średnia cukinia (lub jak u mnie - pół gigantycznej)
~80g mąki pszennej
~40g mąki żytniej typ 720 (można też dać pszenną, albo jakąkolwiek inną)
~2 jajka
~200ml mleka + trochę wody do uzyskania w miarę gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na zwykłe naleśniki)
Cukinię obieramy i kroimy na średniej grubości koła. Układamy na dużym talerzy i posypujemy solą( można też dać troche pieprzu lub innych przypraw). Pozostawiamy ją dopóki nie puści soku (ok. 30 min). W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera.
Gdy cukinia będzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z patelni na talerz i jemy póki ciepłe, bo takie są najlepsze! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)