Ciasto z tego przepisu może jest bardziej jesienne niż zimowe, ale mimo że (przynajmniej w moim mieście) spadł już pierwszy śnieg to jeszcze mamy jesień, więc jak najbardziej pasuje je upiec :) Jest lekkie, wilgotne i pełne pysznych jabłek oraz obłędnie cynamonowe. A wiadomo, że cynamon i jabłka to nieśmiertelne połączenie :) Zamiast cukru użyłam ksylitolu i podmieniłam połowę ilości mąki na razową, więc ciasto jest też zdrowsze i nawet osoby na diecie mogą zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia :)
LEKKI CYNAMONOWY BISZKOPT Z JABŁKAMI
inspiracja - Przysmaki Karolki // tortownica 22cm
~2 średnie jabłka (ok. 300-400g)
~3 jajka
~50g mąki pszennej
~50g mąki pszennej razowej
~100g ksylitolu
~czubata łyżeczka cynamonu (ja sypnęłam chyba nawet więcej, ale jestem cynamonoholikiem :))
~łyżeczka proszku do pieczenia
~70ml mleka (u mnie roślinne)
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z ksylitolem do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie do żółtek przesiewamy mąki z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko i ponownie miksujemy (na najmniejszych obrotach). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy (mieszamy już za pomocą łyżki!). Połowę ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, na ciasto układamy połowę plasterków jabłek, przykrywamy pozostałym ciastem i na wierzchu rozkładamy pozostałe jabłka. Pieczemy ok. 40 minut w 180*C, następnie pozostawiamy ciasto jeszcze na 20 minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Coś czuję, że na jednym kawałku by się u mnie nie skończyło- mega apetycznie wygląda! A śniegu zazdroszczę- u mnie szarówka nie z tej Ziemi!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! Te jabłka ukryte w środku♡ i dużo cynamonu obowiązkowo!
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się przepysznie!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, że musiało być pyszne! *.*
Wyglada swietnie. Jablka i cynamon kocham... wiec musze sprobowac tego ciasta :D a zdjecia sa swietne. Maja swoj klimat :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia są przepiękne! *.*
OdpowiedzUsuń