niedziela, 19 października 2014

drożdżowe ze śliwkami - jesienny "must bake"!


Jak dla mnie nie ma jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Śliwki powoli się kończą, a ja zapomniałam o tym cieście i zajęłam się innymi... Ostatnio myślałam, że bardzo dawno nie piekłam nic drożdżowego, a wtedy od razu przypomniałam sobie o tym ze śliwkami! Od razu wzięłam się za pieczenie :) Ten aromat unoszący się w domu...Uwielbiam!




CIASTO DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM I ŚLIWKAMI
przepis autorski // blacha 20x25cm


~200g mąki pszennej
~100g mąki pszennej razowej
~1/2 - 3/4 szklanki cukru
~30g świeżych drożdży
~100ml mleka "letniego"
~50g roztopionego i ostudzonego masła
~łyżeczka cynamonu
  śliwki na wierzch, ok. 300-400g + 2 łyżki cukru trzcinowego

Zaczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżeczkę mąki i cukru i zalewamy odrobiną mleka, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, na ok. 1-1,5h. Następnie przekładamy ciasto do blaszki, na wierzchu układamy śliwki i posypujemy cukrem. Pozostawiamy na ok. 15-20 minut, po czym wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka), uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy ciastu ostygnąć w środku. Smacznego! :)




Przepis dodaję do akcji:
Imieniny u cioci

6 komentarzy:

  1. zgadzam się, jesienią to ciasto powinno pojawić się w każdym domu, jest obłędne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pycha :D U mnie dziś ciacho z brzoskwiniami :) A jeśli jeszcze nie próbowałaś drożdżowego z brzoskwiniami (próbuj, póki są ostatki :P) lub z jabłkami to koniecznie wypróbuj - też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliwki i drożdże to połączenie naaajlepsze! :)
    dobrześ uczyniła, że ciasto i u ciebie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)