poniedziałek, 28 października 2013

dyniowo-pomarańczowe, drożdżowe, z (cynamonową) kruszonką


W tym roku po raz pierwszy w swojej kuchni goszczę dynię. Będąc szczerą - najbardziej smakuje mi w wersji na słodko ;) Czyli wszelkie ciasta, placki, owsianki itp. - jak najbardziej TAK. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :)



CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ
źródło przepisu: Moje Wypieki, podaje z moimi modyfikacjami // blaszka 20x25cm

~2 szklanki mąki pszennej
~szklanka mąki razowej
~łyżeczka świeżo startego cynamonu
~1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
~szczypta soli
~1/2 szklanki lekko ciepłego mleka
~szklanka puree z dyni
~4 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
~skórka otarta z jednej pomarańczy
~20g świeżych drożdży

Zrobić rozczyn: drożdże połączyć z ok. 1/4 szkl. mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru, posypać wierzch odrobiną mąki i odstawić na ok. 20 minut. Pomarańczę wyparzyć i wyszorować, po czym zetrzeć z niej skórkę. Pozostałe mleko wymieszać z puree z dyni, masłem i skórką z pomarańczy. Do wyrośniętego zaczynu przesiać pozostałe mąki, cynamon, dodać sól, cukier i mieszankę z puree dyniowym. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości (ok. 1 1/2 - 2 godziny). Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią, aby je odgazować i jeszcze raz krótko wyrobić. Formę 25x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości formy i przełożyć je do blaszki, wyrównać.

~50g mąki pszennej
~40g mąki razowej
~60g masła
~4 łyżki cukru
~1/2 łyżeczki świeżo startego cynamonu

Wszystkie składniki rozetrzeć na kruszonkę, równomiernie posypać nią ciasto. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze raz do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170*C i piec ok. 35-45 minut, lub do 'suchego patyczka'. Lekko uchylić piekarnik i pozostawić w nim ciasto do ostudzenia. Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:

     


Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta):

7 komentarzy:

  1. Moje drożdżowe z dynią już rośnie. Mam nadzieję, że będzie równie pyszne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na prawdę pysznie, tym bardziej że w tym roku bardzo się zbliżyłam z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi byc ono po prostu idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. no cóż... wygląda znakomicie !!! do tego ta cynamonowa kruszonka <3 wypiek idealny tej jesieni :)
    p.s. czekam jeszcze na przepis na hummus :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe to również moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)