wtorek, 29 października 2013

dyniowa krajanka z rodzynkami, pod kołderką z cukru pudru


Jest i drugie ciasto z dynią w roli głównej :) Jeśli miałabym wybierać, które jest lepsze - drożdżowe, na które przepis opublikowałam wczoraj, czy te - miałabym nie lada zagwozdkę...Jednak mój tato takowej nie miał i, stwierdził, że krajanka jest lepsza, a nawet, że to jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadł. Nie sugerujcie się niczyim zdaniem - upieczcie oba te ciasta i przetestujcie ich smak na sobie, gwarantuję, że będziecie mieć problem z wybraniem lepszego :)




DYNIOWA KRAJANKA Z RODZYNKAMI I PRZYPRAWAMI KORZENNYMI
źródło przepisu: Moje Wypieki, podaję z moimi modyfikacjami // blacha 20x25cm

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

~szklanka mąki pszennej
~szklanka mąki razowej
~3/4 szklanki cukru (u mnie 1:1 biały i trzcinowy)
~łyżka świeżo zmielonego cynamonu
~1/2 łyżeczki zmielonych goździków
~1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
~1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
~łyżeczka proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~szczypta soli
~450g puree z dyni
~4 jajka
~3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
~szklanka rodzynek
~1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/laskowych (opcjonalnie, ja pominęłam)

Pierwsze dziewięć składników (od mąki pszennej do szczypty soli włącznie) przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, jedynie do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać bakalie i wymieszać. Formę 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w 180*C przez ok. 25-35 minut, do 'suchego patyczka'.

~2 (czubate) łyżki cukru pudru
~1/2 łyżeczki świeżo startego cynamonu

Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ostudzonego już ciasta. Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:

      
        


9 komentarzy:

  1. Ty to się napieczesz tej dyni, daj trochę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam kawę, nie mam ciasta! wpadam do Ciebie na kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :)
    zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to smakowicie wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no to teraz mam już dwa ciasta do wyboru...które tu upiec ;d może oba! krajanka z pewnością smakowała świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znalazłam dzisiaj chwilę i upiekłam to ciacho i mogę śmiało napisać, że wyszło rewelacyjne. Bardzo aromatyczne i wilgotne, no po prostu przepyszne. Dziękuję Ci bardzo za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja w ślady twojego taty bym nie poszła, bo również czuję, że miałabym problem z wyborem lepszego ciacha ;p

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)