piątek, 26 lipca 2013

czekowiśnia! konfitura wiśniowa z kakao.


Taki niebanalny dżem. Robiliście kiedyś z dodatkiem kakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :)
Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś sama i tak powstała ta konfitura. Obawiałam się, że nie będzie słodka, bo w jednym z przepisów, które znalazłam na 1 kg wiśni było 600g cukru, a ja na 2,6 kg owoców użyłam go 800g, jednak dżem jest słodki. I pyszny! :)



CZEKOWIŚNIA (Z WANILIĄ) KONFITURA WIŚNIOWA Z KAKAO
przepis autorski // 4 słoiczki po 200ml i 2 słoiczki po 300ml

~2,6 kg wiśni
~800g cukru (lub trochę więcej, jeśli Wasze wiśnie są baaardzo kwaśne)
~70-80g kakao (w zależności od preferencji)
~szklanka wody
~łyżka rumu (opcjonalnie)
~laska wanilii

Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu ok. 1-1,5h. Po ok. 10 minutach można wymieszać wiśnie z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka, dodać do konfitury (ja dodałam też i laskę wanilii, aby aromat był większy :)). Wyłączyć palnik i zostawić konfiturę na noc. (Najlepiej gotować ją wieczorem :)). Następnego dnia (wieczorem) ponownie włączyć palnik na małym ogniu i gotować ok. 2h. Wyłączyć i pozostawić na noc. Trzeciego dnia zagotować konfiturę, kakao wymieszać z wodą i rumem (opcjonalnie) i dodać do konfitury. Doprowadzić całość do wrzenia i gotować jeszcze chwilę. Ponieważ w mojej konfiturze nie wszystkie owoce się rozpadły i było ich baaardzo dużo, połowę konfitury zblendowałam i powstała taka konsystencja, jaką chciałam :) Jeszcze gorącą konfiturę przekładać do wcześniej wyparzonych słoiczków (zakrętki też wyparzyć), zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić na kilka godzin, aby się zawekowało. Można przykryć ścierką. Smacznego!





11 komentarzy:

  1. Jadłam coś takiego kiedyś na podobe ;) i było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaa! Koniecznie, koniecznie do zrobienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. podziwiam cię za tą pyszną konfiturę, sama jakoś nie umiem się za to zabrać i zrobić , a ty takie pyszności tworzysz ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ej, pyszne to musi być! A i słoiczek reprezentacyjny swoim wyglądem na to zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności spróbowałabym:)Monika Szlazak

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne, na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. no proszę, a ja od rana zachodzę w głowę co tu zrobić z mojego wysypu wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojejku, myślę, że pomimo tego, że dałaś mniej cukru to i tak jest wspaniała. A i zdrowsza! :) Kurde, podziel się słoiczkiem!

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie dodawałam kakao, ale to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam ostatnio śliwkę z kakao i była pyszna więc wiania tym bardziej mnie zachęca ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)