sobota, 27 kwietnia 2013

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO. NA BISZKOPCIE


Sezon na ciasta na zimno czas zacząć :)

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ, NA BISZKOPCIE
przepis autorski // tortownica 24-26cm (użyłam 22cm i miałam problemy ze zmieszczeniem całej masy...)


~3 jajka
~1 białko (można pominąć, mi zostało po naleśnikach więc wykorzystałam :))
~4 płaskie łyżki mąki pszennej
~2 łyżki fruktozy / 4 łyżki cukru
~pół łyżeczki proszku do pieczenia

~800g (dwa duże opakowania) jogurtu naturalnego
~400g truskawek (można użyć mrożonych, ale należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku)
~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru
~4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki wrzącej wody

~galaretka truskawkowa na 0,5l wody, szybko tężejąca KLIK
~0,5l wody
~400g świeżych truskawek

400g truskawek zmikoswać na puree. Jogurt wymieszać z fruktozą / cukrem i truskawkami. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia masy.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać fruktozę / cukier i wymieszać. Tortownicę o śr. 24-26cm wysmarować masłem i wysypać otrębami i przelać ciasto. Włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180* i piec 15-20 minut. Ostudzić.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia (co jakiś czas mieszać, aby całkiem nie zastygła). 400g truskawek pokroić w plasterki i gdy galaretka zacznie tężeć dodać truskawki i wymieszać.
Tortownicę wyłożyć szczelnie folią spożywczą. Na dno ułożyć biszkopt. Na biszkopt wylać masę jogurtową (lekko zastygniętą) a na niej delikatnie ułożyć galaretkę wymieszaną z truskawkami. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego!



Uwagi:
~nie chce Ci się piec biszkoptu? użyj gotowego spodu lub ciasteczek biszkoptowych :)
~ciasto przechowuj w lodówce.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA PORCJI (1/10 CIASTA):




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta na zimno! Przepis ląduje w ulubionych! ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, na lato będzie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co za pyszności! truskawkowe, orety, tak bardzo truskawkowe! wręcz powiedziałabym, że to truskawkowy obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny, lekki serniczek! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki na zimno. Są zbawienne podczas upałów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a biszkopt w czym był pieczony że taki mały? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też w tortownicy, ale się, em...skurczył? XD

      Usuń
  7. truskawkowe cudo !! muszę zrobić serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)